Najlepszy deser z ciasta i 3 jabłek. Łatwiej zwyczajnie już się nie da
Jabłka są znane z tego, że są zdrowe, smaczne i można je jeść w wielu postaciach. Jako zwykła przekąska, lub w formie pysznego deseru, wzbogaconego różnymi innymi składnikami. Przepis na taki smakołyk właśnie chcemy Wam zaproponować. Jest prosty w przygotowaniu, a do tego słodki. Idealny na podwieczorek.
Jakie przekąski przygotować z jabłek?
Jabłka są bardzo uniwersalnym produktem, który nie tylko wyróżnia się walorami smakowymi, ale również zdrowotnymi. Owoce te zawierają wiele witamin i minerałów, a także mogą działać orzeźwiająco w czasie mocnych upałów, który zresztą do nas nadchodzą.
Przepisów na słodkie desery z zastosowaniem jabłek jest naprawdę mnóstwo. Na pierwszą myśl z pewnością przychodzi nam wszystkim przepyszna szarlotka, która jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Najczęściej podawana jest podczas różnych imprez, przyjęć oraz Świąt, jednak wiele osób decyduje się przygotowywać o wiele częściej.
Popularną podstawą deserów jabłkowych jest ciasto francuskie. Często przygotowuje się z tych składników ciastka, które świetnie spisują się jako szybka i smaczna przekąska. Jeśli chcecie poznać przepis na jedną z nich, to dobrze trafiliście.

Przepis na deser z jabłkami
Taki przepis na deser z użyciem jabłek z pewnością na długo pozostanie w waszym kulinarnym notatniku. Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 50 g masła
- 5 g cynamonu
- 180 g roztopionego masło
- 150 g cukru
- 15 g cynamonu
- kilka ciasteczek Oreo
Jak zrobić pyszny deser na podwieczorek?
Taki przysmak jabłkowy będzie idealnym wzbogaceniem popołudniowej kawy lub herbaty.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy jabłka, pozbywamy się środka, w tym pestek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 50 g masła i wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy łyżeczkę cynamonu i smażymy do momentu, aż owoce zrobią się miękkie, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie do jednej miski przekładamy 180 g miękkiego masła, aby mogło się rozpuścić, a do drugiej wsypujemy cukier, 15 g cynamonu i mieszamy ze sobą.
Rozkładamy ciasto francuskie na blacie i wycinamy z niego kółka za pomocą małej miski. Każde kółko ciasta maczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Następnie tworzymy charakterystyczną wieżę z placków, układając jeden na drugim, jednak między nimi umieszczamy porcję przesmażonych jabłek. Muszą nam wyjść 4 wieże, w każdej po koło 6 placków. Układamy je na leżąco w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Tak przygotowane ciasto z jabłkami świetnie nada się jako przekąska do mrożonej kawy lub herbaty.
Sprawdź przepis na pyszną Napoleonkę z malinami. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na gotowanie ziemniaków.
