Wyśmienita szarlotka z papierówek z przepisu Heni Foks. Idealna na weekend
Henia ożywiła przepis na szarlotkę, używając zapomnianych nieco papierówek. Te małe, kruche jabłuszka pamiętamy jako owoc zrywany z przydrożnych dzikich drzew. Trudno je kupić, ale cały czas rosną w sadach i na ziemi niczyjej naszych wsi i miast.
Szarlotka z papierówek
Henia Foks podbija smak papierówek, dodając cynamonu – to rzadkie połączenie z tą charakterystyczną odmianą jabłek. Jej przepis jest niezwykły. Choć to domowe ciasto, pieczemy je jakby z mieszanki, dzięki czemu ciasto przygotowuje się bez zagniatania ani miksowania.
Składniki
- 2 kg papierówek
- 1,5 szklanki mąki
- 330 g cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Papierówki w cieście
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojone w kostki masło i zagotowujemy. Kiedy składniki będą rozpuszczone, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Papierówki myjemy, wykrawamy ogryzki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych okach. Zasypujemy 50 g cukru pomieszanego z łyżeczką cynamonu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misce łączymy sypkie składniki: mąkę, kasze mannę, proszek do pieczenia i pozostały cukier. Prostokątną formę ok. 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy połowę suchej mieszanki.
Po wyrównaniu tej masy wykładamy na nią jabłka. Te również wyrównujemy. Wszystko przykrywamy drugą połową suchego ciasta.
Wykałaczką nakłuwamy ciasto miejsce koło miejsca, by ciecz mogła z łatwością przeniknąć do spodu. Masłem z mlekiem polewamy równomiernie całą szarlotkę. Najlepiej robić to łyżką, by było równo.
Szarlotkę wypiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej upewnić się patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i studzimy przed podaniem.
Szarlotka z papierówek – porady
- Papierówki są tak delikatne, że nie znoszą transportu i przesypywania. To właśnie dlatego trudno je kupić na straganach. Kiedyś rosły jednak w każdym szanującym się sadzie i do dziś łatwiej spotkać je na dziko niż w sklepie.
- Papierówki to bardzo kruche i mało soczyste jabłka. Jednak może okazać się, że masa wyjdzie zbyt wilgotna. Wtedy należy zagęścić ją 1-2 łyżkami bułki tartej.
Wypróbuj też przepis na doskonałe racuchy i poznaj lepiej cielęcinę.