Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.10.2024 18:58

Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu

Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Jest kilka sekretów idealnego przepisu na szarlotkę. Niektórzy wciąż jednak popełniają błąd kardynalny. Chodzi o użycie składnika, który powinien już odejść w zapomnienie.

Szarlotka na maśle

Klasyczna polska szarlotka ma wiele obliczy, ale chyba najczęściej spotykanym jest masa jabłkowa na kruchym lub półkruchym cieście i pod kruszonką. Trudno się dziwić, że często sięgamy po to ciasto. Jest w końcu nie tylko pyszne, lecz także dość łatwe – jak na pyszne ciasto – w przygotowaniu. Warto przestrzegać kilku zasad, by nie wyszło zbyt wilgotne.

Niektóre z nich są oczywiste. Czasem podczas duszenia jabłek zostawimy w masie za dużo wody. Może się też zdarzyć, że za mocno rozwałkujemy kruchy spód. Nic jednak nie naprawi ciasta, jeśli przygotowując je sięgniemy po margarynę zamiast masła.

Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu

Żadnej margaryny w szarlotce

Margaryna, czyli utwardzony tłuszcz roślinny, swoją popularność zawdzięcza m.in. PRL-owskim niedoborom. Wiele dzisiejszych smarowideł na bazie olejów roślinnych jest wskazanych przez dietetyków czy kardiologów. Produkt ten jednak nie zachowuje się podczas pieczenia tak, jak byśmy tego oczekiwali. W efekcie kruche ciasto wychodzi miękkie i lepkie.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 350 g mąki
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 60 g cukru pudru + do posypania
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka i 1 białko jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka na kruchym cieście

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy na kruszonkę.

Do miski dodajemy białko i żółtka i wyrabiamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jabłka obieramy, wykrawamy ogryzki i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i powoli dusimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Podsmażamy, aż jabłka zamienią się w owocową masę.

Formę do pieczenia wysmarowujemy masłem. Z ciasta odkrawamy ok. ⅔, wałkujemy i wykładamy jako spód ciasta. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez ok. 15-20 minut.

Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta na tarce o grubych okach. Pieczemy przez ok. 40-45 minut, po czym studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i rosół Magdy Gessler.

Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu