Domowe masło zrobisz w 4 minuty. Wystarczy słoik i 2 składniki
Jeśli macie smaka na domowe masło, to ten przepis jest właśnie dla Was. Sklepowe jest wygodne i z pewnością wielu osobom smakuje, jednak takie samodzielnie zrobione jest o wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne. Zobaczcie, jak je zrobić.
Dlaczego warto przygotować domowe masło?
Masło to produkt bardzo powszechny, dla wielu osób z pewnością codziennego użytku. Dzięki niemu kanapki są o wiele smaczniejsze, a ich smak jest bardziej wyczuwalny. Ponadto jest to świetny pomysł na tłuszcz. Przecież każdy lubi odsmażane na maśle naleśniki z serem lub owocami. Ponadto można na nim przyrządzić fantastyczną jajecznicę na śniadanie.

Nie można także zapominać o tym, że bez masła nie przygotujemy wielu pysznych ciast, ponieważ jest to nieodłączny składnik takich przysmaków. Jeśli znudziło Wam się sklepowe masło, to mamy dla was rozwiązanie.
Marcin Kostrzewski z kanału na YouTube “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE” zaproponował swój własny przepis na pyszne domowe masło.
jak zrobić masło w domu?
Marcin Kostrzewski jest znany ze swojskich przysmaków, które przygotowuje i prezentuje na swoim kanale na YouTube “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Tym razem zdecydował się zrobić domowe masło, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 litr śmietany 30% lub 36%, najlepiej płynna
- szczypta soli
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować domowe masło według Marcina Kostrzewskiego?
Przygotowanie takiego domowego masła nie jest skomplikowane, wystarczą jedynie dwa składniki, czyli śmietana oraz sól, no i oczywiście duży słoik.
W pierwszej kolejności przelewamy całą śmietanę do dużego słoika i wsypujemy płaską łyżeczkę soli. I teraz najważniejsza część. Zamykamy szczelnie słoik i dokładnie potrząsamy nim przez kilka minut, aż masa całkowicie zgęstnieje. Potrzeba do tego około 10 minut, wszystko zależy od tego, z jaką intensywnością to robicie. Ważne jest, aby nie przerywać i nie otwierać słoika, ponieważ wtedy masło się nie zrobić. Można go otworzyć wtedy, kiedy będziemy pewni, że śmietana odpowiednio zgęstniała.

Na koniec masło przekładamy na sitko, aby pozbyć się niepotrzebnego płynu. Następnie możemy je włożyć do lodówki lub od razu zjeść.
Tak przygotowane domowe masło świetnie nada się na kanapki.
Sprawdź przepis na pyszne babeczki bananowe. Zobacz, co posadzić w ogrodzie, aby odstraszyć kleszcze.
