Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego. Uczta dla prawdziwych smakoszy

Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego. Uczta dla prawdziwych smakoszy

Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego. Uczta dla prawdziwych smakoszy
canva/Bartosz Luczak

Makaron z sosem z sera pleśniowego jest wyjątkowo pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy na przygotowanie ciepłego posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Prosta kombinacja aromatycznego sera, śmietanki, pieprzu i ziół skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbujcie.

Makaron z sosem z sera pleśniowego jest kolejną po zapiekanym kalafiorze i specjale z kiełbasą prostym sposobem na ciepłe danie z dużą ilością pysznie ciągnącego się sera. Sycąca kolacja lub obiad będzie gotowa w mniej niż kwadrans. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienity makaron z serem pleśniowym

Składniki:

  • 250 g makaronu pióra lub spaghetti

  • 150 g sera typu lazur

  • 100 ml śmietanki 12%

  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek

  • pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy makaron i gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż będzie al dente. Odcedzamy go starannie.

Masło rozpuszczamy na patelni, a następnie wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż ser się stopi. Sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wyłączamy ogień, a na patelnię wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy, a następnie przenosimy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: do przygotowania tego dania można wykorzystać dowolne sery pleśniowe. Doskonale sprawdzą się zwłaszcza końcówki, które trudno zetrzeć lub takie, których jest zbyt mało do przygotowania kanapek.

Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego. Uczta dla prawdziwych smakoszy
Posiekana zielenina podkreśli smak sosu serowego

Źródło zdjęcia: canva/Lara Hata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram