Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć

Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć

Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
canva/YelenaYemchuk

Farsz na pierogi ruskie jest prosty w przygotowaniu. Ziemniaki łączy się z twarogiem, dodaje odrobinę podsmażonej cebulki i doprawia solą oraz pieprzem. Niektórzy jednak tę prostą kombinację składników uzupełniają o maggi. Wskazują, że ma on wtedy głębszy i bardziej wyrazisty smak. Sprawdzamy, czy jest to dobry pomysł.

Maggi powstała w XIX wieku w Szwajcarii. Podstawą wprowadzonego do obrotu przez Juliusa Maggi dodatku był wyciąg z lubczyku ogrodowego. Służył on przede wszystkim do doprawiania zup.

Obecnie pod nazwą maggi kryje się dowolna płynna przyprawa, którą wzbogacić można smak rosołu. Wielu smakoszy jednak korzysta z niej także podczas przyrządzania innych dań np. farszu na pierogi ruskie.

Czy dodawanie maggi do dań jest zdrowe?

Dostępna w sklepach przyprawa w płynie niestety do najzdrowszych nie należy. W jej składzie współcześnie bowiem trudno doszukać się świeżego i aromatycznego lubczyku. Skład obfituje natomiast w sól i wzmacniacze smaku, które w codziennym gotowaniu nie powinny być zbyt często używane.

Warto jednak zauważyć, że ekstrakt z lubczyku sporządzony w warunkach domowych będzie ciekawym urozmaiceniem wielu dań, także klasycznej masy na pierogi ruskie. Jeżeli lubicie ziołowe dodatki, spróbujcie.

Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem maggi

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 1 większa cebula

  • odrobina domowego maggi

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować farsz na pierogi z dodatkiem maggi? Prosty patent na „nowe ruskie”

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Przestudzoną łączymy z ziemniakami i pokruszonym twarogiem. Dodajemy nieco domowego maggi i mieszamy. Farsz na pierogi doprawiamy solą oraz pieprzem i zamykamy w cieście.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite farsze do pierogów. Polecamy świetną wersję ruskich bez nabiału, w której ser zastępujemy naturalnym tofu. Być może skusi was te prosta kombinacja kapusty i grzybów.

Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: