Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Pierogi

Pierogi – co to jest? Podstawowe informacje

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. W dużym uproszczeniu jest to cienkie i dość elastyczne ciasto wypełnione farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Występują w wielu wariantach smakowych, uzależnionych zwykle od rodzaju nadzienia – mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.

Biorąc pod uwagę fakt, że pierogi raczej nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, nie będzie niczym dziwnym to, że podobne potrawy powstawały równolegle w różnych, często odseparowanych od siebie miejscach na świecie. Nie bez przyczyny jednak terminologia „pierogi” stosowana jest wyłącznie do polskich wyrobów (za granicą również w oryginalnym brzmieniu) – bez względu na podobieństwo do chińskich jiaozi czy wonton, gruzińskich chinkali, hiszpańskiej empanady, czy rosyjskich pielmieni.

Jakie są rodzaje pierogów?

Do najpopularniejszych pierogów w Polsce należą oczywiście pierogi ruskie, które charakteryzuje wyjątkowy w smaku farsz. Przyrządza się go z rozgniecionego twarogu, ugotowanych ziemniaków i zeszklonej cebuli. Nazwa pierogi ruskie, wbrew błędnym stereotypom, nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej, czyli w większej części terytorium współczesnej Ukrainy, które przez setki lat wchodziło w skład Polski. Ciekawostkę zaś stanowić może fakt, że na Ukrainie pierogi ruskie nazywa się „pierogami polskimi”, właśnie przez wzgląd na ich pochodzenie.

Wśród innych popularnych na polskich stołach rodzajów pierogów wymienić można pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Pierogi podawane na słono – a szczególnie pierogi ruskie – zazwyczaj serwuje się z okrasą ze smażonego boczku.

Potrawy przypominające pierogi znane są także w innych krajach, gdzie powstawały równolegle do pierogów polskich, lub czerpały z nich inspirację. Wśród najstarszych rodzajów pierogów wymienić można jiaozi i wonton z Chin czy chinkali z Gruzji. Na Białorusi i Litwie popularne są kołduny, na Ukrainie wareniki, a w Rosji pielmieni. Z Japonii z kolei pochodzą zdobywające na popularności na całym świecie gyoza, dość podobne do chińskich jiaozi. Pominąć nie można także pierogów właściwych dla kuchni włoskiej, a więc ravioli czy tortellini. 

Ciasto na pierogi – przepis. Jak je zrobić?

W teorii wyrobienie ciasta pierogowego nie jest szczególnie trudne, głównie z uwagi na niewielką liczbę składników – wystarczy 500 gramów mąki pszennej, ok. 4 łyżki oleju, szklanka gorącej wody i pół łyżeczki soli.

Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od mąki, idąc przez sól i olej, aż po szklankę gorącej wody. Ciasto na pierogi należy wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – powinno być elastyczne i miękkie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, powinniśmy odłożyć ciasto na ok. 30 minut – i gotowe! Możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta, lepienia pierogów i nadziewania ich wedle uznania.

Pokaż więcej

None
20.11.2025 13:43 Sanepid wycofuje. Mogło być w każdej kuchni, przeszukaj szafki

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed nylonowym podbierakiem do pierogów, z którego do żywności mogą przenikać toksyczne aminy aromatyczne. Wadliwa partia trafiła do sklepów w całej Polsce. Użytkownicy powinni natychmiast usunąć ten produkt z kuchni.

pierogi
06.10.2025 12:02 Jesienne pierogi na słodko. Lepsze nawet, niż z jagodami

Dojrzałe gruszki z orzechami włoskimi i delikatnym serkiem zamieniają zwykłe pierogi w prawdziwy deser. Karmelowy sok, aromat szałwii i maślane ciasto sprawiają, że te jesienne pierogi pachną lepiej niż szarlotka. A najlepsze jest to, że przygotujesz je ze składników, które już masz w kuchni.Farsz łączy soczystą gruszkę, serek gruszka–jabłko, miód i orzechy włoskie.Ciasto na wrzątku jest wyjątkowo elastyczne i łatwe w lepieniu.Karmelizacja owoców wydobywa głęboki, niemal toffi aromat.Masło z szałwią dodaje daniu ziołowego akcentu i równoważy słodycz. 

pierogi
01.10.2025 09:36 Moja mama robi pierogi z mięsem mielonym. Lepszych nie ma w restauracjach

Dom pachnie cebulką z patelni, a stół ugina się od parujących, złociście obtłuszczonych pierogów. Mama twierdzi, że sekret tkwi w cieście z ciepłej wody i w farszu, który najpierw podsmaża, a dopiero potem mieli.Farsz powstaje z 250 g wieprzowego mięsa mielonego i dwóch cebul podsmażonych na złoto.Pierogi gotuje się 8–10 min od wypłynięcia i podaje z masłem oraz rumianą cebulką.Przyprawy: sól, pieprz i szczypta mieszanki do wieprzowiny podkręcają smak.

pierogi przepisu Okrasy
13.08.2025 10:10 Pierogi z kurkami od Karola Okrasy. Zachwyty gwarantowane

Kiedy mówię „pierogi”, większość odruchowo myśli o ruskich albo z mięsem. A ja dziś idę w las—dosłownie. Stawiam na pierogi z kurkami na obiad, dokładnie tak, jak robi to Karol Okrasa w swoim przepisie dla Kuchni Lidla. Półkruche ciasto, aromatyczny farsz z kurek, czosnek, tymianek, odrobina śmietany i do piekarnika. Zero twarogu, zero mięsa, a efekt? Złociste kieszonki, które znikają z talerza szybciej, niż zdążę powiedzieć „dokładka”.

świeczka
06.08.2025 11:10 Była mistrzynią świata w lepieniu pierogów. Właśnie poinformowano o jej śmierci

Nie żyje Beata Jasek. 52-latka w 2019 roku ustanowiła rekord Guinnessa w lepieniu pierogów. Przygotowanie 1066 pierogów w godzinę przysporzyło jej sporo sławy. Kobieta zmarła w poniedziałek (4 sierpnia), o czym poinformowała jej pogrążona w smutku rodzina. 

Pierogi Magdy Gessler
21.07.2025 13:22 Gessler wytknęła Polakom błąd w robieniu pierogów. “Jak guma”

Pierogi to danie znane, ale jak się okazuje, jego przygotowanie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Głos w tej sprawie zabrała Magda Gessler, która wskazała najczęściej popełniane błędy. Znana restauratorka skrytykowała także uwielbiane przez Polaków farsze.

Pyszne pierogi z truskawkami
30.05.2025 08:00 Henia podzieliła się przepisem na pierogi z truskawkami. Proporcje są mistrzowskie

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które cieszy się niesamowitą renomą wśród obywateli naszego kraju. Truskawki natomiast to owoce o niesamowitym smaku, a do w sezonie rosną one w Polsce na potęgę. Co może wyniknąć z połączenia pierogów i tych czerwonych owoców? Zobaczcie wspaniały przepis na to danie, który zaproponowała Pani Henia. 

pierogi na obiad
12.05.2025 06:00 Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem

Jeśli na hasło „sezonowe pierogi na słodko” myślisz o wydaniu z truskawkami, czas pomyśleć jeszcze raz. Inny wczesnowiosenny przysmak pozwala na najwcześniejsze pierogi owocowe w sezonie. Mowa oczywiście o rabarbarze.

pierogi
03.04.2025 21:01 Rączka pokazał przepis na pierogi św. Jacka. Farsz to mistrzostwo

Remigiusz Rączka w jednym ze swoich programów przypomniał o prawdziwej perełce kuchni staropolskiej - pierogach świętego Jacka. Danie, o bogatej historii, do dziś zaskakuje swoim niezwykłym farszem. Jego bazą jest kojarzona ze świętami Wielkanocnymi biała kiełbasa.

lepienie pierogów
02.04.2025 10:23 Dziś na obiad zrobię szybkie pierogi. Ten farsz to mistrzostwo

Niezależnie od tego, jakie danie miało zostać podane na dzisiejszy obiad, porzuć pomysł o jego przygotowaniu. Radzimy zainspirować się naszym przepisem i ulepić pierogi po góralsku. Danie na pierwszy rzut oka zwykłe, ale dzięki nietypowemu składnikowi farszu znakomite w smaku. Zrób je nawet dzisiaj, a na długi czas zapomnisz o innych pierogach.

Pyszne gotowane pierogi
22.03.2025 09:04 Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik. 

pierogi
21.03.2025 15:15 Takie pierogi od lat robię na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata

W moim domu pierogi od lat przyrządzam na Wielkanoc. Zwykle podaję je na obiad w Wielką Sobotę lub Wielki Poniedziałek. Ten farsz to mistrzostwo świata, a moja rodzina już nie wyobraża sobie bez nich świąt. 

lepienie pierogów
28.02.2025 11:01 Ze zwykłych pieczarek i ziemniaków robię najlepszy farsz na pierogi. Idealne na piątkowy obiad

Ziemniaczano-grzybowy farsz do pierogów to doskonałe zestawienie na bezmięsne danie. Jest łagodne w smaku i łączy tanie składniki w niezwykły posiłek.

Baca w swojej restauracji
17.02.2025 17:06 Baca odpowiada Książulowi na krytykę, nie jest dobrze. "Zrobiłeś to z premedytacją"

W ostatnim czasie w polskim Internecie było głośno o konflikcie pomiędzy Książulem, czyli jednym z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, a znanym z telewizji właścicielem restauracji Arturem Bacowskim. Cała afera dotyczyła recenzji, którą wystawił w sieci Książulo na temat wspomnianej knajpy. Teraz „baca” oskarża youtubera o to, że kłamie. 

Ciasto na pierogi podczas wycinania z niego kółek
11.02.2025 11:33 Zrób ciasto jak na pierogi i przygotuj mięsny farsz. Danie zachwyci całą rodzinę

Polska kuchnia jest niewątpliwie bogata w różnego rodzaju pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem. Pierogi czy bigos to dania, które są znane na cały nasz kraj i nie tylko. Jednak czasami warto wzbogacić naszą dietę o posiłki wywodzące się z zagranicy. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne gruzińskie chinkali z wołowiną.

mrożone pierogi
24.12.2024 09:07 Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda

W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.

ciasto na pierogi
20.12.2024 06:03 Ciasto na pierogi zacznij robić nawet kilka dni przed świętami. Tak przechowasz je w idealny sposób

Pierogi to jedna z tych potraw, które staramy się przyrządzić nieco wcześniej przed świętami. Nie wyrywamy się do tego jednak, bo ciasto musi być świeże. Jak zapobiegliwe kucharki mogą je przechować?

pierogi na wigilię
14.12.2024 16:02 Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu

Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.

Pierogi z restauracji NUTA
12.12.2024 15:32 Pierogi – Smak tradycji, który łączy pokolenia i kultury

Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano. 

pierogi
29.11.2024 06:00 Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować

Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu. 

suszone grzyby
22.11.2024 19:20 Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju

Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

pierogi i Ewa Wachowicz
22.10.2024 18:54 Ewa Wachowicz robi pierogi z najbardziej krakowskiej mąki. Dlatego są tak pyszne

Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.

gotowanie pierogów
01.10.2024 12:31 Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.

pierogi
23.08.2024 06:05 Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi

Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać te pierogi nieraz. 

pierogi z jagodami
02.08.2024 13:53 Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach

Początek sierpnia to idealny moment, by zrobić pierogi z jagodami. Te apetyczne leśne przysmaki w delikatnym cieście sprawią, że sięgniesz po kolejną porcję tych znakomitych pierogów. Jednak najpierw zrobisz je z przepisu babci. Jest on gwarancją niepowtarzalnego smaku. 

pierogi
22.07.2024 15:21 Zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i zawiń w ciasto. Dla mnie to najlepsze pierogi z owocami

Przygotuj pierogi na słodko i podaj je na letni obiad. To apetyczne danie z owocami zrobisz dzięki prostemu przepisowi. Na jednej dokładce tak smacznych pierogów na pewno się nie skończy. 

pierogi
21.07.2024 12:37 Wypróbowałam przepis na pierogi z 1920 roku. Już nie wrócę do innych

Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.

pierogi zapiekane
17.07.2024 14:56 Żadne ruskie, żadne z owocami. W moim domu hitem są pierogi meksykańskie

Polskie pierogi sławne są być może na całym świecie, ale z pewnością nie są jedyne. Te meksykańskie pierogi składają się z mięsa kurczaka i warzyw. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują odmianę na talerzu. Wypróbuj je choćby dziś