Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Gessler wytknęła Polakom błąd w robieniu pierogów. “Jak guma”
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.07.2025 13:22

Gessler wytknęła Polakom błąd w robieniu pierogów. “Jak guma”

Gessler wytknęła Polakom błąd w robieniu pierogów. “Jak guma”
fot. Canva i facebook/Magda Gessler

Pierogi to danie znane, ale jak się okazuje, jego przygotowanie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Głos w tej sprawie zabrała Magda Gessler, która wskazała najczęściej popełniane błędy. Znana restauratorka skrytykowała także uwielbiane przez Polaków farsze.

Magda Gessler radzi

Magda Gessler ekspertką ws. gotowania i rodzimej kuchni została, kiedy stacja TVN w 2010 r. wyemitowała pierwszy odcinek „Kuchennych Rewolucji”. Z jej opiniami można się zgadzać lub nie, ale restauratorce nie sposób odmówić wiedzy kulinarnej. Gessler jakiś czas temu udzieliła wywiadu dla portalu „Fakt24”. Jak zwykle w takich sytuacjach bywa, restauratorkę poproszono o udzielenie porad kulinarnych. 

W tym wypadku wskazówki dotyczyły pierogów. Gessler wskazała, jej zdaniem, najgorsze składniki, których używa się do przygotowania tego klasycznego dania. Nie obyło się także bez wskazania błędów, które ma popełniać każdy z nas. 

 

Pierogi w ogniu krytyki Magdy Gessler

Według Magdy Gessler najgorszymi pierogami są te z jednej odmiany mięsa drobiowego. Według kobiety mają one być bez smaku. Krytyce uległo również ciasto, które zawsze jest za grube.

Z mięsem są tragiczne. Naprawdę. To zazwyczaj mięso wygotowane z kurczaka, w ogóle bez smaku. Ciasto jest za grube, zawsze podlane olejem i wrzątkiem, więc jest jak guma – wskazała Gessler.

Według ekspertki pierogi z mięsem mogą być smaczne, ale tylko wtedy, kiedy kurczak zostanie zastąpiony kaczką. Jak sama zauważyła, ich znalezienie jest jednak rzadkością.

Pierogi, które prawie zawsze się udają, to są pierogi z kaczką. Bardzo rzadkie, ale ilekroć je jadłam, byłam zaskoczona pozytywnie – relacjonowała w wywiadzie Gessler.

Oprócz ostrej krytyki padły również słowa uznania pod adresem pierogów ruskich. Zdaniem prowadzącej „Kuchenne Rewolucje” ta odmiana dania zazwyczaj wychodzi udana i naprawdę trudno jest ją zepsuć. 

Pierogi idealne wg Gessler

Zdaniem restauratorki za sukcesem pierogów stoi przede wszystkim ciasto. W tym wypadku warto postawić na minimalizm. Najlepsze będzie to, które powstaje tylko z trzech składników. Wśród nich musi znaleźć się mąka pszenna typu 450 lub 500. Potrzebna będzie również woda o odpowiedniej temperaturze. Odradza się stosowania wrzątku, bo zaparzy ona mąkę, a w dodatku podczas zagniatania ciasta poparzy dłonie. Z tego powodu najlepsza będzie letnia ciecz, ale nigdy zimna.

Ciasto pierogowe będzie smaczne, jeżeli do wymienionych składników doda się szczyptę soli. Pod żadnym pozorem nie można dodawać oleju. Ten dodatek sprawi, że pierogi wyjdą zbyt twarde i gumowe.