Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.11.2024 19:20

Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju

Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Fot. Canva/pixelot

Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

Suszone grzyby niezbędne na święta

Za kilka tygodni rozpoczną się wielkie przygotowania do Wigilii, a gospodynie będą dawać z siebie wszystko, aby przygotować tradycyjne dania. Wiele z nich będzie zawierało suszone grzyby, dlatego warto dowiedzieć się, w czym należy je moczyć, aby smakowały doskonale. Okazuje się, że patent z wykorzystaniem do tego celu mleka, nie ma sensu.

Odpowiednio namoczone grzyby będą miały doskonały smak i konsystencję. Dzięki czemu przygotowane potrawy będą smakowały doskonale. O tym, w czym moczyć suszone grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu. 

Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Fot. Canva/siloto

Czy warto moczyć suszone grzyby?

Zanim dowiesz się, w czym i jak długo moczyć suszone grzyby, musisz dowiedzieć się także, po co to robić. Moczenia sprawia, że otwiera się ich struktura, a to gwarantuje, że grzyby będą miękkie, a także zwiększą swoją objętość. W dodatku jest to również dobry sposób na ich oczyszczenie, dlatego wykonuj tę czynność za każdym razem. 

W czym moczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby powinny być moczone w zimnej wodzie. Należy najpierw dokładnie je opłukać i dopiero wtedy umieścić w misce z cieczą. Pamiętaj, że moczenie powinno odbywać się na długo przed gotowaniem, bo grzyby w wodzie powinny przebywać od 2 do 5 godzin.

 Czas uzależniony jest od wielkości grzybów. Po namoczeniu należy je dokładnie odsączyć i dopiero wtedy można poddawać je dalszej obróbce. Warto pamiętać, że wodę po grzybach można wykorzystać do dalszego gotowania.

Sprawdź także, czym wyczyścić piekarnik oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać. 

Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Fot. Canva/mkos83