Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Pierogi

pierogi i Ewa Wachowicz
15.06.2024 10:25 Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon

Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę. 

Okrasa i bób
13.06.2024 20:22 Okrasa wziął bób i dodał go do pierogów. Na takie połączenie smaków bym nie wpadł

Znany kucharz - Karol Okrasa - pokazał swój przepis na pierogi. Wszystkich zaskoczył farsz, w którego składzie znalazł się bób. Właśnie na to warzywo już za niedługo zacznie się sezon, dlatego dowiedz się, jak przygotować te pierogi.  Ich smak zostanie z tobą na długo. 

pierogi
30.05.2024 11:08 Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi

Pierogi są dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić wyborny farsz do pierogów z mięsem? Warto dodać do niego apetyczne warzywo, które podkręci smak pierogów. Lepszych w życiu nie jadłeś, dlatego wypróbuj ten przepis. 

pierogi z botwinką
01.04.2024 13:36 Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.

pierogi na talerzu
12.03.2024 13:17 Przywiozłem z Podkarpacia przepis na te pierogi. Podwójne nadzienie podbiło serca domowników

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników. 

obiad
29.01.2024 13:57 Układam nadzienie na mięsie i ugniatam jak pieroga. Po ugryzieniu smak jak ze snu

Danie mięsne, które wygląda jak pierogi? To jest możliwe! Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób ją na obiad dla całej rodziny i zaskocz bliskich pysznym smakiem.  

Biedronka przeszła samą siebie
15.12.2023 19:17 Poszedłem do Biedronki po pierogi, a wróciłem z gotową kolacją wigilijną. Za wszystko zapłaciłem 100 zł

Biedronka nieraz potrafiła nas zaskoczyć. Ostatnio naszła mnie ochota na pierogi. Nie miałem czasu na robienie domowych, więc udałem się do pobliskiej Biedronki. Gdy zobaczyłem świąteczne specjały na sklepowych półkach, od razu zrobiłem zakupy na Wigilię. Na kompletną kolację wydałem około 100 złotych.

KSIĄŻULO je pierogi na jarmarku bożonarodzeniowym
08.12.2023 16:04 Kupił pierogi na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to jakiś żart. „Nie wiem, czy jadłem gorsze”

Pierogi na jarmarku bożonarodzeniowym są jak najbardziej na miejscu. Warto jednak, by były smaczne. Danie, które jeden YouTuberów kupił w Toruniu, było dalekie od jego oczekiwań. Wiemy, co poszło nie tak. 

5 sposobów na ratowanie pierogów
01.12.2023 18:05 Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle

Dobrze to znamy. Czasem nawet drobna zmiana w przepisie albo mąka innej marki, niż używałyśmy dotychczas, może sprawić, że sklejanie pierogów sprawia trudności. Kiedy głodni jak wilki domownicy czekają na obiad, a spod moich rąk wychodzą nie takie jak zawsze pierogi, ratuję sytuację na kilka sposobów.   

Pierogi babci
30.11.2023 10:49 Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze

Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.

Festiwal pierogów
28.11.2023 17:11 Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!

W trakcie Targu Świątecznego będzie można zrobić przedświąteczne zakupy – na prezenty i do domu, rozgrzać się gorącymi napojami oraz spróbować przepysznych pierogów z różnych stron świata.

Gęsina na św. Marcina
07.11.2023 12:21 Zaskakujące danie z gęsiną. Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym

Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.

Pierogi z truskawkowym farszem
22.06.2023 13:35 Posyp nią truskawki na farsz i delikatnie wstrząśnij. Pyszne nadzienie nie ucieknie z pierogów

Pierogi z truskawkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do farszu oprócz porcji cukru dodacie jeszcze nieco bułki tartej. Dzięki niej słodkie nadzienie nie wypłynie w czasie gotowania, ani przy jedzeniu. Musicie spróbować tej sztuczki — danie zachwyci wyglądem i smakiem.

kosztowne pierogi
23.05.2023 13:08 Lewandowska robi pierogi z luksusowej maki. Kosztuje nawet 60 zł za kilogram

Pierogi uchodzą za raczej tanią potrawę. Przy odpowiedniej modyfikacji składników taki stan rzeczy może jednak bardzo szybko się zmienić. Anna Lewandowska do ich przyrządzenia używa horrendalnie drogiej mąki kasztanowej. Ten specjał potrafi kosztować 30 zł za opakowanie o wadze 400 g.

lepienie pierogów
03.05.2023 16:13 Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.

Pierogi podlaskie
09.04.2023 19:12 Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem

Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się? 

Ciasto na pierogi
22.03.2023 20:45 Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze

Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Pierogi gotowane
05.03.2023 16:02 Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów? 

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz
22.02.2023 14:20 Wachowicz robi ciasto na pierogi zgodnie ze starą metodą. Korzystały z niej nasze babki

Ciasto na pierogi nie może być twarde i trudne w formowaniu. Dzięki sztuczce zaproponowanej przez Ewę Wachowicz uzyskacie świetne rezultaty. Miss Polski zaczerpnęła ją od babć, które zaparzały masę. Zabieg sprawiał, że lepienie pierogów nie sprawiało trudu. Musicie spróbować.

Pierogi rolowane
19.02.2023 16:26 Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.

Pierogi ruskie Magdy Gessler
05.02.2023 10:52 Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane. Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.

Okrasa do pierogów jest ważna
29.01.2023 13:40 Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów. Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Lżejsze i smaczniejsze niż inne
28.01.2023 19:00 Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.

pierogi gyros
17.01.2023 20:34 Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis

Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.

Ciasto na pierogi z 4 składników
16.01.2023 12:54 Idealne ciasto na pierogi zrobisz z 4 składników. Jest elastyczne i nie rozpada się w czasie gotowania

Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, potrawa wyjdzie idealna. Dzięki dodatkowi masła uzyskamy elastyczną masę, w której łatwo będzie zamknąć każdy farsz. Otrzymane pierogi będą miękkie i z pewnością nie rozpadną się podczas gotowania. Do przyrządzenia dobrego ciasta na pierogi wystarczą zaledwie 4 składniki, które z pewnością macie w swojej kuchni. Poza mąką, wodą i odrobiną soli, tym razem wykorzystamy masło. Nada ono masie odpowiedniej konsystencji i zdecydowanie ułatwi formowanie pierogów.

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej
09.01.2023 17:12 Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

Pieczone pierogi kebabowe
31.12.2022 19:00 Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

Hitowe pierogi z piekarnika. Na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno
30.12.2022 17:44 Hitowe pierogi z piekarnika. Dobre na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno

Pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami zachwycą każdego miłośnika tradycyjnej potrawy. Sekretem smaku jest nie tylko obróbka termiczna i aromatyczny farsz. Pierogi przygotuj z ciasta drożdżowego. Pięknie rosną podczas pieczenia, są rumiane i chrupiące. Można je jeść na ciepło i zimno.Pierogi zwykle przygotowujemy z ciasta zarabianego z mąki, wody i odrobiny soli. Farsz natomiast robimy z ziemniaków, kapusty, grzybów, twarogu. Mało kto wie, że pierogi możemy przyrządzić również z ciasta drożdżowego. Zapieczone z farszem z kurczaka są wyśmienitym daniem dla całej rodziny albo przekąską nawet na imprezę.Wszystkie składniki na ciasto na pierogi drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzej delikatnie. Nie może być ani za zimne, ani za gorące, ponieważ wtedy drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Pierogi po upieczeniu będą o wiele smaczniejsze od gotowanych. Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie chrupiące i złociste.Pieczone pierogi możesz podać na na obiad oraz jako pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Pierogi z kurczakiem podaj z kwaśną śmietaną, sosem sojowym, czosnkowym lub samodzielnie. Każda wersja potrawy oczaruje każdego smakosza.