Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent
canva/gbh007; FB/ Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach.

Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić?

Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

Przepis na ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 300 g maki pszennej

  • 150 ml wrzątku

  • 18-20 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić ciasto na pierogi? Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę lub czysty blat, formując niewysoki kopczyk. Ostrożnie łączymy ją z wrzątkiem, zbierając sypki produkt do środka. Najlepiej zrobić to przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki. Na koniec wlewamy olej i energicznie wyrabiamy ciasto na pierogi.

Gdy skończymy, tworzymy z niego kulę i odstawiamy na kilka minut, uprzednio je przykrywając. Kolejnymi krokami są rozwałkowanie masy, wycięcie z niej kół, wypełnienie ich wybranym farszem i sklejenie pierogów. Gotowane około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wyroby będą doskonałe.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na farsz do ciasta na pierogi. Spróbujecie bogatej wersji ruskiego nadzienia z musztardą i ogórkami kiszonymi. Być może też skusicie się na pyszne połączenie szpinaku i twarogu.

Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps