Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.10.2024 12:31

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata
fot. Shutterstock

Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.

Pierogi z dyniowym farszem

Jesień to pora dyni. Od amerykańskich ozdób halloweenowych po wycieczki przedszkolaków na dyniowe farmy i tematyczne place zabaw, wszystko żyje pod znakiem tego pomarańczowego jesiennego słońca. Z dziesiątkami odmian, jadalnych i ozdobnych, wszystko żyje dynią.

Obojętnie, czy obchodzisz halloween, czy nie przepadasz za tym zwyczajem, z pewnością do gustu przypadną ci pierogi z dyniowym farszem. Można podać je na obiad tego wyjątkowego dnia, zanim jeszcze dzieci rozejdą się łasować po sąsiadach. Można też przygotować takie pierogi w dowolny inny dzień jesieni – bo to po prostu pyszna potrawa.

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

Dyniowe pierogi

Smak dyni odnajduje się doskonale w wielu zestawieniach. W naszym przepisie występuje on w wersji łagodnej – warto jednak wypróbować także wersję doprawioną odrobiną chili, które świetnie podbija słodko-warzywny smak.

Składniki

  • 800 g dyni
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • Po szczypcie gałki muszkatołowej i kurkumy
  • Opcjonalnie: szczypta chili
  • Sól, pieprz

Jesienne pierogi

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy 50 ml oliwy i 300 ml gorącej wody. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przyprawiamy kurkumą, opcjonalnie chili, solą i pieprzem, dodajemy czosnek w łupinkach i skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

W misce wyrabiamy twaróg. Dodajemy starty ser i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Do niej dodajemy jajko, a następnie przestudzoną dynię, i łączymy w farsz. Warto nie mieszać go zbyt dokładnie, by nie utracić warzywnej tekstury.

Ciasto dzielimy na kawałki, cienko wałkujemy i wykrawamy kółka. Pierogi lepimy podobnie jak każde inne. Oczekujące na gotowanie przechowujemy pod ściereczką, by nie wyschły, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i szałwią.

Wypróbuj też przepisy na przetwory z kabaczka z papryką i śniadaniowe zapiekanki.

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata