Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2024 16:02

Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu

Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.

Przepis babci na pierogi z kapustą i grzybami

W zeszyciku kucharskim niejednej babci znaleźć można podobny przepis na pierogi. Ich farsz składa się z niezwykle prostych składników. Jednak odpowiednio pieczołowicie przygotowane, są one niezwykle smaczne. A smakują przede wszystkim… tradycją.

Farsz do tych wigilijnych pierogów robimy tylko z kapusty, grzybów i cebuli. Warto dołożyć starań, by kupić naprawdę smaczną kapustę, bo różnica w ich jakości może być ogromna. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, warto wypłukać ją przed gotowaniem.

Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
fot. youtube.com/babciaewagotuje

Farsz do wigilijnych pierogów

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga babcia gotuje. Autorka przygotowuje ciasto z 2 jajkami na 700 g mąki i olejem. Oczywiście można użyć własnego przepisu na ciasto lub tego zaproponowanego przez nas.

Składniki

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 30-40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Pierogi z kapustą i grzybami

Suszone grzyby zalewamy w garnku chłodną wodą. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Namaczamy przez 4-5 godzin, a później odlewamy z wody.

Rozpuszczamy i studzimy masło. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zalewamy 200 ml gorącej wody i, siekając, łączymy w ciasto. Kiedy będzie dostatecznie chłodne, by wyrabiać je rękami, dodajemy masło i sól i wyrabiamy na gładką masę. Tę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia.

Garnek z grzybami stawiamy na palniku i gotujemy do miękkości – przez 30-40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli trzeba, odciskamy z wilgoci i drobno siekamy. Drobniutko kroimy również cebulę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale zanim zacznie się rumienić dodajemy kapustę. Mieszamy, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości.

Grzyby kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Farsz mieszamy, aż składniki będą równomiernie rozprowadzone. Wyjmujemy liście laurowe i ziele. przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki do faszerowania. Ulepione pierogi przechowujemy pod ściereczką i możliwie szybko wkładamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na jednogarnkowy obiad i doskonały świąteczny pasztet.

Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
fot. youtube.com/babciaewagotuje