Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.05.2025 06:00

Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem

Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Fot. Canva/MagMos

Jeśli na hasło „sezonowe pierogi na słodko” myślisz o wydaniu z truskawkami, czas pomyśleć jeszcze raz. Inny wczesnowiosenny przysmak pozwala na najwcześniejsze pierogi owocowe w sezonie. Mowa oczywiście o rabarbarze.

Pierogi z rabarbarem

Szparagi i właśnie rabarbar to dwa pierwsze zwiastuny nadchodzącego sezonu na świeże warzywa. Technicznie rzecz biorąc łodygi tej, podobnej do selera naciowego, rośliny nimi właśnie są. Mają jednak owocowy smak i świetnie odnajdują się w daniach na słodko.

Dlaczego więc nie spróbować zastosować ich jako farszu do pierogów? Nie jest to ani trochę trudne. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu na pokrojenie ich dość drobno, by łatwo było sklejać wokół nich ciasto. Dajmy im też chwilę na puszczenie soku pod wpływem cukru, który zrównoważy cierpki smak rośliny.

Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Fot. Canva

Rabarbarowy farsz w pierogach

Pierogi z rabarbarem można przygotować według ulubionego przepisu na ciasto. Wszystkim, którzy go jeszcze nie mają, proponujemy sprawdzoną i prostą recepturę. Przygotowane według niej, wyjdą lekkie i sprężyste.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 250 g rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • Bułka tarta
  • Sól
Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Fot. Canva

Wiosenne pierogi na słodko

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy łyżkę masła, wybijamy jajko i wszystko mieszamy do połączenia. Dodajemy partiami gorącej wody i łączymy składniki, aż wyrobimy gładką, sprężystą masę. Tę owijamy folią spożywczą i odkładamy, by odpoczęła.

Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i zasypujemy w misce cukrem. Po 10 minutach dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego krążki na pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy delikatnie. Pierogi faszerujemy i sklejamy, a następnie gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Na obiad podajemy je ze śmietaną albo bułką tartą podsmażoną na maśle.

Wypróbuj też przepisy na ogórki małosolne Strzelczyka i delikatne kopytka.

Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Fot. Canva