Hitowy przepis na pierogi na słodko. Robię je z sezonowym przysmakiem
Jeśli na hasło „sezonowe pierogi na słodko” myślisz o wydaniu z truskawkami, czas pomyśleć jeszcze raz. Inny wczesnowiosenny przysmak pozwala na najwcześniejsze pierogi owocowe w sezonie. Mowa oczywiście o rabarbarze.
Pierogi z rabarbarem
Szparagi i właśnie rabarbar to dwa pierwsze zwiastuny nadchodzącego sezonu na świeże warzywa. Technicznie rzecz biorąc łodygi tej, podobnej do selera naciowego, rośliny nimi właśnie są. Mają jednak owocowy smak i świetnie odnajdują się w daniach na słodko.
Dlaczego więc nie spróbować zastosować ich jako farszu do pierogów? Nie jest to ani trochę trudne. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu na pokrojenie ich dość drobno, by łatwo było sklejać wokół nich ciasto. Dajmy im też chwilę na puszczenie soku pod wpływem cukru, który zrównoważy cierpki smak rośliny.

Rabarbarowy farsz w pierogach
Pierogi z rabarbarem można przygotować według ulubionego przepisu na ciasto. Wszystkim, którzy go jeszcze nie mają, proponujemy sprawdzoną i prostą recepturę. Przygotowane według niej, wyjdą lekkie i sprężyste.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 250 g rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- Bułka tarta
- Sól

Wiosenne pierogi na słodko
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy łyżkę masła, wybijamy jajko i wszystko mieszamy do połączenia. Dodajemy partiami gorącej wody i łączymy składniki, aż wyrobimy gładką, sprężystą masę. Tę owijamy folią spożywczą i odkładamy, by odpoczęła.
Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i zasypujemy w misce cukrem. Po 10 minutach dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego krążki na pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy delikatnie. Pierogi faszerujemy i sklejamy, a następnie gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Na obiad podajemy je ze śmietaną albo bułką tartą podsmażoną na maśle.
Wypróbuj też przepisy na ogórki małosolne Strzelczyka i delikatne kopytka.
