Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam
Monika Dec
Monika Dec 11.05.2025 13:29

Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam

Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam
Fot. Shutterstock

Kotlety schabowe po grecku? Ten przepis okazał się hitem w moim domu. Jest prosty do zrobienia, a bardzo efektowny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.

Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe są smaczne i sycące, ale mogą się znudzić. Dlatego, warto zastanowić się, jak podać je w inny sposób. Wiele osób zapieka je pod  pierzynką z żółtego sera i ananasa lub pieczarek, ale ja o wiele bardziej wolę serwować je w dość zaskakującym greckim stylu.

Rezygnuję z panierki, zapiekam mięso z aromatycznymi dodatkami m.in. świeżymi pomidorami, świeżymi ziołami i serem feta. Taka uczta jest idealna na niedzielna obiad. Bliscy na pewno będą domagać się dokładek.

Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam
fot. Canva

 

Kotlety schabowe po grecku

Tradycyjne kotlety schabowe to mięso i dość kaloryczna panierka. W greckiej wersji rezygnujemy z tej drugiej. Stawiamy na mięso zapieczone z prostymi i smacznymi składnikami. Warto postawić na świeże zioła, ale jeśli nie mamy ich pod ręką, to możemy zastąpić je suszonymi. To one są “odpowiedzialne” za aromat dania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników:

  • 1 kg schabu 
  • olej do smażenia
  • połowa opakowania sera feta
  • posiekany tymianek i rozmaryn lub po 1 łyżeczce suszonych
  • 1 duży pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy
Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam
fot. Canva

Jak zrobić kotlety schabowe po grecku?

Pokrój schab na plastry i ubij tłuczkiem, obtocz je w mące i usmaż na złoty kolor. Połóż je na blaszce do zapiekania. Na każdym plastrze schabu połóż kawałek pomidora, kawałki sera feta i pokrojone oliwki. Kotlety posyp solą, pieprzem i ziołami, a na koniec skrop oliwą. Piecz je 10 minut w 200 stopniach C.

Kotlety po grecku doskonale smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków i greckiego sosu tzaziki. Smacznego!

Zrobiłam na próbę kotlety schabowe po grecku. W życiu lepszych nie jadłam
fot. Canva