Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.12.2022 20:39

Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje

Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje
Canva / arfo

Już lada dzień na wielu polskich stołach pojawi się kapusta z grochem. Tradycyjna potrawa aż prosi się o pałaszowanie. Aby zapobiec ewentualnym problemom gastrycznym po jej konsumpcji, warto dodać do dania niewielką ilość kminku. Niepozorne ziarenka podkręcą smak i chronią nasz żołądek.

Kminek znany jest ze swojego dobroczynnego działania. Przyprawa ta wspomaga procesy trawienne i zapobiega wielu dolegliwościom ze strony układy pokarmowego. Przy okazji nadaje kapuście z grzybami kuszącego smaku i aromatu. Warto mieć ją w swoim kuchennym arsenale.

Przepis na tradycyjną kapustę z grochem

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuskanego

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 3 cebule

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić aromatyczna kapustę z grochem?

Do garnka wsyp łuskany groch. Zalej go 2 szklankami zimnej wody. Składnik na kapustę z grochem zostaw do namoczenia na przynajmniej 12 godzin.

Po upływie tego czasu groch odcedź na durszlaku. Następnie kilkukrotnie przelej go zimną wodą. Ponownie wrzuć go do garnka i zalej 3 szklankami wody.

Garnek z grochem ustaw na gazie i doprowadź całość do wrzenia. Z powierzchni płynu zbierz pianę, która się tam w międzyczasie zebrała. Składnik kapusty z grochem posól i gotuj do miękkości pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Po ok. 40-50 minutach miękki groch odcedź.

Kapustę kiszoną odsącz z soku i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż ją do osobnego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier oraz kminek. Warzywo do kapusty z grochem gotuj pod przykrywką przez 20-40 minut, aż stanie się miękkie. Na koniec kapustę odcedź.

Cebulę do kapusty z grochem obierz i drobno pokrój. Zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju połączonym z 3 łyżkami masła. Na osobnej patelni zarumień płaską łyżkę mąki pszennej i dodaj do niej pozostałe masło. Uzyskaną zasmażkę przełóż na patelnię z cebulą.

Zawartość patelni podsmażaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do niej pozostałe, przygotowane wcześniej składniki na kapustę z grochem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie podawaj. Kminek doskonale pasuje także do duszonej kiszonej kapusty. Kapusta po góralsku smakuje wyśmienicie przez cały rok.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: