Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje
Już lada dzień na wielu polskich stołach pojawi się kapusta z grochem. Tradycyjna potrawa aż prosi się o pałaszowanie. Aby zapobiec ewentualnym problemom gastrycznym po jej konsumpcji, warto dodać do dania niewielką ilość kminku. Niepozorne ziarenka podkręcą smak i chronią nasz żołądek.
Kminek znany jest ze swojego dobroczynnego działania. Przyprawa ta wspomaga procesy trawienne i zapobiega wielu dolegliwościom ze strony układy pokarmowego. Przy okazji nadaje kapuście z grzybami kuszącego smaku i aromatu. Warto mieć ją w swoim kuchennym arsenale.
Przepis na tradycyjną kapustę z grochem
Składniki:
2 szklanki grochu łuskanego
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule
4 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
6 łyżek oleju
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić aromatyczna kapustę z grochem?
Do garnka wsyp łuskany groch. Zalej go 2 szklankami zimnej wody. Składnik na kapustę z grochem zostaw do namoczenia na przynajmniej 12 godzin.
Po upływie tego czasu groch odcedź na durszlaku. Następnie kilkukrotnie przelej go zimną wodą. Ponownie wrzuć go do garnka i zalej 3 szklankami wody.
Garnek z grochem ustaw na gazie i doprowadź całość do wrzenia. Z powierzchni płynu zbierz pianę, która się tam w międzyczasie zebrała. Składnik kapusty z grochem posól i gotuj do miękkości pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Po ok. 40-50 minutach miękki groch odcedź.
Kapustę kiszoną odsącz z soku i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż ją do osobnego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier oraz kminek. Warzywo do kapusty z grochem gotuj pod przykrywką przez 20-40 minut, aż stanie się miękkie. Na koniec kapustę odcedź.
Cebulę do kapusty z grochem obierz i drobno pokrój. Zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju połączonym z 3 łyżkami masła. Na osobnej patelni zarumień płaską łyżkę mąki pszennej i dodaj do niej pozostałe masło. Uzyskaną zasmażkę przełóż na patelnię z cebulą.
Zawartość patelni podsmażaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do niej pozostałe, przygotowane wcześniej składniki na kapustę z grochem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie podawaj. Kminek doskonale pasuje także do duszonej kiszonej kapusty. Kapusta po góralsku smakuje wyśmienicie przez cały rok.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu
Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama