Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci
canva/deeaf

Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty.

 

Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da.

 

Przepis na wieprzowy gulasz z piwem

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej

1 średnia czerwona papryka

1 duża cebula

2 spore ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

1 szklanka jasnego piwa

2 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)

1 łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól i pieprz w ilości do smaku

olej rzepakowy do smażenia

woda

 

Jak zrobić smaczny gulasz? Zamiast bulionu dodajcie inny płyn

Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, po czym rumienimy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Przekładamy do rondla.

Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz starty na tarce czosnek i imbir. Chwilę smażymy, przekładamy do rondla, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Wlewamy dobrze podgrzane piwo, zagotowujemy, a po około 2 minutach zmniejszamy moc palnika i dusimy mięso, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Dodajemy oczyszczoną pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Jeśli sos powstały w rondlu nadal nie będzie wystarczająco gęsty, dodajemy rozprowadzoną w odrobinie płynu mąkę pszenną i całość zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku, podajemy np. z kaszą gryczaną niepaloną.

 

 

Koniecznie przetestuj te przepisy

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące dania. Szczególnie polecamy znakomity patent na chłopski kociołek z mielonym mięsem. Być może skusi was również prosty i tani gulasz ziemniaczany.

Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci
canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama