Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina – co to jest? Podstawowe informacje

Wieprzowina to mięso i podroby pozyskiwane ze świń hodowlanych. Obok drobiu i wołowiny jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów mięsa w światowej sztuce kulinarnej. Wieprzowina może być spożywana przez człowieka w różnych formach, zarówno stanowiąc element pełnowartościowej potrawy, jak i przekąskę czy dodatek do dania.

W obrocie handlowym mięso wieprzowe sprzedawane jest zarówno w formie surowej, z czego osobiście wykonać można dania obiadowe, jak i przetworzonej – wędzonki, szynki, parówki i im podobne.

Wieprzowina to zdrowe mięso, słynące z wysokiej zawartości białka. Stanowi ona także doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, miedzi czy siarki. Niemniej, warto w swojej diecie uwzględniać także inne rodzaje mięs.

Wieprzowina – rodzaje elementów handlowych

Ciało świni po uboju dzielone jest przez rzeźników i masarzy na poszczególne części, o nazewnictwie i przeznaczeniu właściwym dla danego regionu – choć w sprzedaży dostępne są także świnie w całości. 

Podział półtuszy wieprzowej w Polsce jest dość obszerny, wymieniając aż piętnaście części elementów handlowych świni. Jest to głowa, podgardle, słonina, karkówka, mostek, schab, biodrówka, polędwiczka, żeberka, boczek z żeberkami, łopatka wieprzowa, szynka, golonka, noga i ogon.

Podroby wieprzowe – co to jest?

W sztuce kulinarnej powszechnie stosowane są nie tylko poszczególne rodzaje wieprzowego mięsa par excellence, ale także świńskie wnętrzności, czyli podroby wieprzowe. Wedle wielu relacji mają one wyborny smak, zaś z dietetycznego punktu widzenia mają wiele wartości odżywczych.

Do podrobów wieprzowych zaliczają się: język (ozór), móżdżek, serce, wątroba, nerki, żołądek, jelito cienkie, pęcherz, płuca, krzyżówka wieprzowa i śledziona. W skład podrobów wieprzowych zaliczane są także uszy, choć stanowią zewnętrzny element ciała zwierzęcia.

Popularne potrawy z mięsa wieprzowego

Wieprzowina zajmuje istotne miejsce w sztuce kulinarnej wielu cywilizacji. Z mięsa wieprzowego przyrządzić można wiele atrakcyjnych smakowo potraw. W Polsce najpopularniejsze dania z wieprzowiny stanowią kotlety schabowe, zrazy, golonka w piwie, duszona karkówka, schab pieczony w sosie, pieczone żeberka, czy gulasz wszelkiego rodzaju.

Wśród innych potraw w których wieprzowina gra pierwsze skrzypce wymienić możemy takie, jak wieprzowina szarpana, zupa syczuańska, wieprzowina po chińsku czy bogracz. Przy okazji rozmaitych uroczystości w okresie letnim popularna jest wieprzowina z grilla.

Pokaż więcej

mięso
19.07.2025 18:06 To mięso miało fatalną opinię, a cudownie wspiera serce. Każdy powinien włączyć do diety

Choć wieprzowina to mięso, którego jemy najwięcej, dietetycy mają o niej nie najlepsze zdanie. Czy słusznie? Sprawa jest oczywiście skomplikowana, ale generalnie – niekoniecznie.

karkówka wieprzowa
04.03.2025 12:00 Rozbijam karkówkę i kładę pyszne dodatki. Rodzina ciągle prosi mnie o to danie

Klasyczne roladki, ale z karkówki, to świetny sposób na zachowanie oryginalnego charakteru dania z jedną ważną zmianą. Tłusty schab karkowy nadaje potrawie soczystości. Całość jest więc apetyczna, choć niezbyt dietetyczna.

śliwki w boczku
02.02.2025 19:20 Zawijam suszone śliwki w boczek. Ledwo położę tę przekąskę na stole, juz są do niej kolejki

Śliwki w boczku to klasyczna przekąska. Uwielbiana, bo kompozycja, choć nie oczywista, okazuje się dosłownie wymarzona. Są przy tym niezwykle łatwe w przyrządzeniu.

schab z morelami
09.12.2024 19:32 Przepis na ten schab dostałem od znajomego kucharza. Piekę go co roku na Boże Narodzenie

Oto przepis na doskonały schab z morelami. Owoce, jak mają we zwyczaju, dodają mięsu ciekawej słodyczy i kwasowości. Kontrastują z nim też fakturą, a dodatkowo poprawiają strukturę dania.

schab i Makłowicz
26.09.2024 10:07 Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja

W tym przepisie spotykają się dwa hity polskiej kuchni – schab i Robert Makłowicz. Sposób tego ostatniego na przygotowanie tego pierwszego to prawdziwy hit. Pod wpływem jednego składniku mięso nabiera niezwykłego smaku.

Śliwki w boczku
06.09.2024 21:00 W PRL-u dzieci jadły to miskami. Dzisiaj nikt o nich nie pamięta, a szkoda bo zasługują na medal

Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.

nacinanie mięsa
17.06.2024 15:54 Nacinam mięso wieprzowe i wkładam do piekarnika. Taki odświętny obiad podam na Dzień Ojca

To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.

faszerowanie schabu
04.06.2024 15:50 Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody

Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.

schabowe pod jajkiem sadzonym
10.04.2024 10:56 Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku

Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.

smażenie schabowych
07.04.2024 10:37 Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień

Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.

pieczony schab
21.03.2024 20:09 Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty

Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.

makaron z boczkiem na patelni
17.02.2024 17:29 Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać

Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.

zawijanie mięsa w ciasto
17.02.2024 17:08 Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

roladki z szynki
11.02.2024 09:31 Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina

Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.

mięso duszone z cebulą
01.02.2024 10:03 Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.

zalewanie mięsa przed zapieczeniem
30.01.2024 19:15 Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki

Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.

mięso w boczku
30.01.2024 19:01 Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę

Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.

schab gotowany w sosie
20.03.2023 20:19 Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad

Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci
19.03.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.

Natrzyj, zroluj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
10.02.2023 19:31 Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam

Domowy, pieczony boczek będzie pysznym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy, że natrzesz mięso przyprawami, ewentualnie zrolujesz, podlejesz piwem i wstawisz do piekarnika. Mięso przyrządzone w ten sposób jest naprawdę pyszne. Nie umywa się do niego żadna kupna wędlina. Boczek pieczony w formie rolady wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest soczysty i bardzo aromatyczny, z przypieczoną, chrupiącą skórką. Boczek najlepiej smakuje po schłodzeniu, pokrojony w cienkie plasterki i podany do chleba. Jednak wśród smakoszy z pewnością znajdą się wielbiciele ciepłej wersji. Najlepszą przyprawą do boczku i mięsa wieprzowego jest majeranek, czosnek, miód i papryka mielona. To dzięki tym dodatkom boczek, karkówka, czy schab zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Dziś upieczemy boczek z dodatkiem jasnego piwa, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bogatszy. Piwo zapobiega przesuszeniu się mięsa podczas pieczenia. Boczek nabiera charakteru i wyraźnego smaku. Alkohol pod wpływem wysokiej temperatury całkowicie się ulatnia, zostaje jedynie aromat. Boczek pieczony w piwie jest niezwykle soczysty i miękki.

parówki dietetyczka
03.02.2023 19:49 Które parówki są najlepszym wyborem? Dietetyczka nie ma wątpliwości, wskazała konkretne produkty

Czy parówki mogą być zdrowe? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Anna Reguła, a jej werdykt jest jednoznaczny. Parówki w diecie powinniśmy ograniczyć do minimum, sięgając jedynie po te drobiowe. Aby ułatwić nam zadanie, wskazała konkretne produktu dostępne w popularnych sieciach handlowych Lidl oraz Biedronka.Parówki należą do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że nie mają zbyt wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Głównym problemem w parówkach zdaniem dietetyczki jest również zbyt duża zawartość sodu, która powodować może między innymi zatrzymywanie nadmiaru wody, nudności i nadmierną senność. Za wszelką cenę powinniśmy unikać zaś parówek wytworzonych na bazie czerwonego mięsa.IARC czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ustaliła związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa, a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Nadmiar wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko aż o 17 procent, ze szczególnym narażeniem jest jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego. Zdaniem naukowców mięso czerwone powinniśmy ograniczyć do 500 g na tydzień. Najlepiej jest je dusić, gotować lub upiec, aby unikać zbyt wysokiego przetworzenia produktu.Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez parówek, zdaniem dietetyczki najlepiej postawić na te drobiowe. Dodatkowym atutem będzie maksymalnie prosty i czytelny skład, oraz właściwe proporcje takich wartości jak białko, tłuszcz oraz sód. Anna Reguła podkreśla, że parówki drobiowe nie są zdrowe ani rekomendowane, a jedynie mniej szkodliwe niż ich wieprzowy odpowiednik. Najlepiej spożywać je w towarzystwie dużej ilości warzyw, z razowym pieczywem, czyli z produktami mającymi odpowiednie ilości składników odżywczych.

Kotlety mielone z ziemniakiem
03.02.2023 08:10 Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste

Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.

Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków
30.01.2023 18:48 Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków

Katarzyna Bosacka rzuciła okiem na etykietę popularnego schabu wędzonego z firmy Nasza Wędzarnia. Apeluje, aby wszyscy czytali skład kupowanych produktów i unikali tych które, są nafaszerowane chemią.Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką wielu publikacji na temat zdrowia. Jest również bardzo aktywna w mediach społecznościowych, między innymi na Instagramie i Facebooku. Niedawno na swoim instagramowym kanale, katarzynabosacka, opublikowała post, na którym wzięła pod lupę popularny schab wędzony.Schab Wędzarza z Naszej Wędzarni dostaniemy w niemal każdym markecie i sklepach mięsnych. Schab wygląda apetycznie, jednak jego skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka na Instagramie zamieściła zdjęcie etykiety popularnego schabu wędzonego.Wielu producentów, chcąc przyspieszyć proces wędzenia i przygotowywania żywności, stosuje konserwanty i chemiczne aromaty, które mają wzbogacić smak i przedłużyć datę ważności produktu. Bosacka ostrzega przed takim jedzeniem, ponieważ nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

golonka
30.01.2023 14:10 Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

boczek
29.01.2023 19:25 Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście
28.01.2023 22:56 Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.

gołąbki
22.01.2023 20:04 Ciocia Bożena nie zawija gołąbków w zwykle liście kapusty. Stawia na składnik, który wzbudza emocje

Zawijanie gołąbków w liście kapusty nie jest żadną sensacją. Patent cioci Bożenki może jednak szokować. W przydomowym warzywniaku kupuje ona do gołąbków liście kapusty kiszonej. Dzięki temu potrawa nabiera niepodrabialnego charakteru.Używanie liści kiszonej kapusty do gołąbków ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę. Możemy dzięki temu darować sobie żmudne parzenie kapusty. Poza smakiem zyskujemy wobec tego także cenny czas. Dla tak przygotowanych gołąbków warto żyć.

krupnik
21.01.2023 13:54 Na jakim mięsie ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję? Oto wybór kucharek

Krupnik jest niezwykle sycącą zupę, którą najczęściej przygotowujemy w jesienne i zimowe miesiąca. Poza zaspokajaniem głodu cudownie rozgrzewa, a dzięki bogactwu warzyw dostarcza wielu korzystnych dla zdrowia składników. Sercem porządnego klasycznego krupniku jest jednak mięso. Najbardziej doświadczone kucharki w kwestii gotowania krupniku jednoznacznie wskazują na wędzone żeberka.Choć krupnik z powodzeniem można uwarzyć na żeberkach surowych, to właśnie te wędzone nadają mu wyjątkowo intensywnego smaku. Tak przygotowywana zupa roztacza w całym domu cudowny aromat. Apetyczna wędzonka idealnie współgra z pozostałymi składnikami potrawyKrupnik na żeberkach można bez przeszkód wzbogacić także o inne składniki. Popularne są elementy drobiu, jak kurze skrzydełka lub kacze podroby. Dzięki nim zupa staje się tłusta, czyli dokładnie taka, jak ma być.Aby krupnik zrobił się kleisty warto pomyśleć o mięsach z chrząstką. Golonki czy nawet śmiesznie tanie kurze łapki nadadzą się do tego wyśmienicie. Krupnik ugotowany "na bogato" zaspokoi największy głód, a przy okazji nie zrujnuje portfela.