MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach. Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.
Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze. Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.
Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu. Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny. Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.
Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.
Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.
Babcia Zosia kaszankę przyrządza nie od dziś. Jej sprawdzona receptura pozostaje niezmienna od lat. Smaczny kiełbasiany specjał za każdym razem zachwyca wszystkich przy stole. Z poniższym przepisem możesz taką samą przygotować we własnej kuchni.Tradycyjną kaszankę przygotowuje się z użyciem wieprzowej krwi. Ten produkt jest łatwo dostępny głównie na wsiach przy okazji "świniobicia". W warunkach domowych można wykorzystać krew suszoną. Wypróbujcie genialną recepturę babci Zosi na swojską kaszankę.
Klasyczny przepis na kotlety mielone przewiduje dodanie do mięsa tartej lub namoczonej bułki. Okazuje się jednak, że możesz ten składnik w prosty sposób zastąpić. Bułkę z powodzeniem podmienisz na kaszę lub ryż. Przygotowane w ten sposób kotlety są nie tylko smaczne, ale też soczyste i zdrowe.Dodatek bułki do kotletów mielonych ma za zadanie zapewnić potrawie soczystość. Składnik ten ponadto wiąże mięso, dzięki czemu nie rozpada się ono podczas smażenia. Na szczęście inne, zdrowsze produkty charakteryzują się takimi samymi właściwościami. Dzięki pomysłowym dodatkom kotlety mielone zyskują również nowy ciekawy smak.
Szukasz pomysłu na pożywne danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy? Przygotuj schab duszony z grzybami i warzywami w aromatycznym sosie. Mięso z papryką, pieczarkami, ogórkami i sosem pomidorowym zniknie z talerzy błyskawicznie.Jednogarnkowe danie ze schabu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne, co należy zrobić, to pokroić mięso i warzywa i dodawać je na patelnię w odpowiedniej kolejności. Cała potrawa dosłownie robi się sama. Danie wystarczy doprawić suszonym majerankiem i słodką papryką mieloną. Będzie pyszne i bardzo aromatyczne.Do przygotowania jednogarnkowego dania ze schabu wybierz mięso najwyższej jakości. Jeśli kupujesz schab paczkowany, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności. Bardzo ważny jest kolor mięsa. Schab musi być różowy. Na opakowaniu nie może skraplać się woda. To znak, że mięso zaczyna się psuć.Wszystkie składniki na jednogarnkowe danie ze schabu podsmażaj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Schab będzie soczysty, delikatny i pełen smaku. To doskonałe danie na każdą okazję.
Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania. Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.
Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.
Magda Gessler zdradziła przepis na wyśmienite kotlety schabowe. Znana restauratorka moczy mięso w mleku i cebuli, następnie panieruje i smaży na domowym smalcu. Schabowe według jej receptury są soczyste i pełne smaku. Kotlety schabowe najczęściej rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy i smażymy na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Magda Gessler kultową potrawę przyrządza w nieco inny sposób. Kotlety według jej przepisu będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad.Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Duży kawałek schabu pokrój w dość cienkie plastry i rozbij na duże, bardzo cienkie kotlety. Restauratorka mięso doprawia, zalewa mlekiem, dodaje cebulę i wstawia do lodówki na kilka godzin.Gessler do smażenia kotletów schabowych wykorzystuje smalec domowej roboty. Tłuszcz zwierzęcy podkreśla smak mięsa, a kotlety są bardziej soczyste. Do panierki wykorzystaj nie tylko bułkę tartą i jajka. Kotlety obtocz również w mące, dzięki której bułka nie odklei się od schabu podczas smażenia.
Soczyste kotlety mielone można uzyskać na wiele sposobów. Jednym ze smaczniejszych jest dodanie do mięsnej masy startej cukinii. Warzywo sprawi, że nie wyschnie ona na wiór podczas smażenia. Spróbujecie? Kotlety mielone z dodatkiem cukinii są znakomite. Lekkie, doprawione ziołami mięsne rarytasy dzięki dodatkowi warzywa nabiorą niesamowicie przyjemnej konsystencji. Tak delikatnego dania dawno nie jedliście.
Kwaśnica według receptury braci Golec jest zupą idealną na zimowe chłody. Mięsna zupa z kiszoną kapustą jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, jest pożywna i pełna smaku. Tradycyjna, góralska potrawa z dodatkiem aromatycznych przypraw błyskawicznie zniknie z talerzy.Bracia Golec w odcinku specjalnym na kanale Rączka Gotuje na YouTube, podzielili się przepisem na wyśmienitą, góralską kwaśnicę. Tradycyjna zupa gotowana na golonce i żeberkach wieprzowych jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Do przygotowania kwaśnicy potrzebujesz również warzyw rosołowych, kiszonej kapusty, soku z kiszonki oraz aromatycznych przypraw, czyli liści laurowych, ziela angielskiego, kminku i majeranku. To te przyprawy doskonale wzmacniają smak mięsa, kapusty i innych składników.Kwaśnicę gotuj przez około 3 godziny na najmniejszym ogniu. Zupa musi się lekko pyrkać, podobnie jak tradycyjny rosół. Po tym czasie mięso i warzywa będą idealnie miękkie i oddadzą cały smak. Zupę dopraw solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.
Kotlety schabowe bez wątpienia można nazwać kultowym daniem kuchni polskiej. Przepadają za nimi wszyscy, w szczególności zaś miłośnicy dań mięsnych. Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety schabowe za każdym razem zachwycały smakiem, nie zapomnij o dwóch kluczowych zasadach. Chodzi o wcześniejsze zamarynowanie mięsa oraz właściwe rozbicie go przed smażeniem.Kotlety schabowe namoczone w mleku z cebulą charakteryzują się niezwykłą kruchością i delikatnością. Ich smak także znacznie zyskuje po mlecznej kąpieli. Właściwe rozbicie mięsa gwarantuje, że zachowa ono swoją soczystość. Cienkie plastry nie wymagają długiego smażenia, które negatywnie wpłynęłoby na finalny smak dania.
Nic tak nie stawia na nogi, jak pożywne śniadanie. Rozgrzewający i sycący posiłek zapewnia doskonały początek dnia. Wszystkie kryteria idealnego śniadania bez wątpienia spełnia jajecznica po góralsku. Dzięki dodatkowi boczku oraz oscypka smakuje obłędnie.Jajecznica po góralsku to prawdziwa uczta. Poza boczkiem i oscypkiem, zawiera w sobie również aromatyczną cebulkę i podsmażony razowy chleb. Tą jajecznicą może najeść się nawet największy pasibrzuch. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.
Patent na bosko chrupiącą panierkę do kotletów schabowych? Wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami startego, żółtego sera. Efekt zachwyci każdego smakosza. Kultowe schabowe będą chrupiące, złociste i bardzo soczyste w środku. Kotlety schabowe z żółtym serem są rewelacyjną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięso podaję z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz kapustą zasmażaną z kminkiem lub surówką z kiszonej kapusty. Całe danie za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka.Kotlety schabowe panieruję kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem. Mąka jest niezbędnym dodatkiem panierki. Dzięki niej chrupiąca skórka lepiej trzyma się mięsa i nie odkleja się podczas smażenia. Schab jest soczysty w środku i bardzo delikatny.Kotlety schabowe każdy smaży inaczej. Niektórzy wykorzystują olej rzepakowy, inni domowy smalec. Polecam jednak masło klarowane. Dzięki niemu schabowe nabierają aromatu i mają rewelacyjny smak. Schabowe smażę partiami na złoty kolor.
Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.
Jakie powinny być idealne kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, puszyste i soczyste w środku. Na ich zewnętrzne walory największy wpływ ma smażenie, zaś na wewnętrzne wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest dokładne wyrobienie masy i dodatek lodowatej wody, który to umożliwi. Prosty trik, polegający na wlaniu odrobiny lodowatej wody do wyrabianej masy mięsnej, sprawi, że wasz kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i zbite. Przeciwnie - będą delikatne, jak nigdy wcześniej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwycą od pierwszego kęsa. Warto skosztować.
Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.
Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostały zapasy jedzenia, w tym wędliny. Jak wykorzystać resztki wędlin, aby się nie zmarnowały? Możesz przyrządzić z nich pyszne leczo lub zapiekankę.Nie martw się, jeśli w swojej lodówce nadal masz pokaźne zapasy. Podpowiemy, jak wykorzystać resztki wędlin. Smaczny obiad to idealny na to pomysł. Mamy nadzieję, że poniższy tekst będzie dla Ciebie inspiracją.
Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.
Szynka w sosie skusi niejednego amatora soczystego pieczystego. Wieprzowina podana z aromatycznym, pieczeniowym sosem wzbogaconym o marchew i suszone morele smakuje znakomicie. Prosty przepis cioci Stasi umili niejedno rodzinne spotkanie. Jeśli zastanawiacie się co podać na obiad, przepis cioci Stasi może okazać się pomocny. Jej szynka w sosie jest aromatyczna, delikatna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Musicie spróbować.
Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy. Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Świąteczna pieczeń ze śliwką jest bardzo aromatycznym dodatkiem do pieczywa. Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem wątróbek drobiowych, wędzonych śliwek i aromatycznych przypraw posmakuje całej rodzinie. Danie będzie hitem na świątecznym stole. Świąteczna pieczeń ze śliwką jest alternatywą dla kupnych wędlin. Pieczeń podana na zimno z kromką świeżego chleba smakuje wyśmienicie. Do pieczeni podaj sos chrzanowy i domowy sos żurawinowy. Pieczeń jest niezwykle aromatyczna i zachwyca smakiem.Świąteczną pieczeń ze śliwką przygotujesz z mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki. Te rodzaje wieprzowiny mają przerosty i tłuszcz, dzięki którym danie nie będzie przesuszone po upieczeniu. Masę z mięsa mielonego przełóż wędzonymi śliwkami i kawałkami wątróbek drobiowych.Przed wstawieniem pieczeni do piekarnika, wierzch obłóż liśćmi laurowymi. To sprawdzony sposób, żeby danie nie przypaliło z wierzchu i nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej. Świąteczną pieczeń ze śliwką piecz przez godzinę, koniecznie bez termoobiegu, który również może wysuszyć potrawę.
Ewa Wachowicz postanowiła wprowadzić powiew egzotyki do swojej kuchni. Efektem tego odważnego kroku jest soczysta karkówka pieczona z dodatkiem ananasa. Niecodzienne połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ta karkówka smakuje wręcz obłędnie.Poza słodkim ananasem, Ewa Wachowicz dodaje do karkówki również naszą rodzimą kiszoną kapustę. Słodko- kwaśne nuty przenikają się z mięsem idealnie. Karkówka pieczona z ananasem doskonale zaprezentuje się na każdym stole.
Fasolka po bretońsku jest powszechnie znanym i lubianym daniem jednogarnkowym. W okresie jesienno-zimowy stanowi rozgrzewający i sycący obiad. Jakub Kuroń podkręca jej smak szczodrym dodatkiem wędzonego boczku oraz kiełbasy. Aromat takiej fasolki jest nie do podrobienia.W fasolce po bretońsku nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Te dwa warzywa na stałe zagościły w naszej kuchni. Staranny dobór ziół i przypraw stawia kropkę nad i w tym smakowitym przepisie. Musisz go wypróbować.
Kotlety schabowe w panierce z chipsów są chrupiące i aromatyczne. Prosta zamiana bułki tartej na przekąskę o smaku papryki sprawia, że danie nabiera charakteru, a panierka jest złocista. Całość smakuje wyśmienicie, więc warto spróbować.Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe kotlety schabowe, zmieńcie sposób przygotowania panierki. Użycie paprykowych chipsów sprawi, że otoczka nabierze niesamowitej chrupkości oraz aromatu. Jej kolor również was zachwyci.