Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.01.2023 20:28

Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca

Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
canva/arfo, Pawel Wodzynski/East News

Kwaśnica według receptury braci Golec jest zupą idealną na zimowe chłody. Mięsna zupa z kiszoną kapustą jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, jest pożywna i pełna smaku. Tradycyjna, góralska potrawa z dodatkiem aromatycznych przypraw błyskawicznie zniknie z talerzy.

Bracia Golec w odcinku specjalnym na kanale Rączka Gotuje na YouTube, podzielili się przepisem na wyśmienitą, góralską kwaśnicę. Tradycyjna zupa gotowana na golonce i żeberkach wieprzowych jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.

Do przygotowania kwaśnicy potrzebujesz również warzyw rosołowych, kiszonej kapusty, soku z kiszonki oraz aromatycznych przypraw, czyli liści laurowych, ziela angielskiego, kminku i majeranku. To te przyprawy doskonale wzmacniają smak mięsa, kapusty i innych składników.

Kwaśnicę gotuj przez około 3 godziny na najmniejszym ogniu. Zupa musi się lekko pyrkać, podobnie jak tradycyjny rosół. Po tym czasie mięso i warzywa będą idealnie miękkie i oddadzą cały smak. Zupę dopraw solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.

Kwaśnica według przepisu braci Golec

Składniki:

  • 2 garście kiszonej kapusty

  • szklanka soku z kapusty

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • golonka

  • duża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • korzeń pietruszki

  • 5 ziemniaków

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka kminku

  • szczypta suszonego majeranku

  • sól, pieprz

Jak ugotować góralską kwaśnicę? Zupa idealna na chłody zachwyca smakiem

Do większego garnka włóż żeberka i golonkę. Dodaj liście laurowe, kminek, ziele angielskie, zalej wodą i ugotuj mięsny wywar. Cebulę obierz i przyrumień nad ogniem. Czosnek obierz i dodaj do gotującego się wywaru razem z cebulą.

Do garnka dodaj marchewki, seler, por i korzeń pietruszki. Całość gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj posiekaną kapustę, sok z kapusty, wymieszaj i gotuj przez 3 godziny.

Z zupy wyjmij marchewkę i mięso, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka. W osobnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy gdy się ugotuje. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.

Ugotuj również rozgrzewającą zupę cebulową oraz pożywną, mięsną zupę gruzińską. Dania są idealne na zimowe, mroźne dni.

Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Rączka Gotuje na YouTube