Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Kotlety mielone z imbirem
15.11.2022 15:35 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów

Kotlety mielone z imbirem sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Wyraziste w smaku danie przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce aromatyczną przyprawę i połączyć ją z mięsem oraz tradycyjnymi składnikami. Spróbujecie?Jeśli klasyczne mielone już wam się znudziły, wzbogaćcie masę o imbir. Bogaty w cenne składniki odżywcze, ostry korzeń znakomicie podkreśli smak mięsa i nada daniu charakteru. Kotlety będą aromatyczne i soczyste — każdy takie lubi.

Magda Gessler robi podwójne schabowe. Poznaj wielki hit Kuchennych Rewolucji
14.11.2022 14:03 Magda Gessler robi podwójne schabowe. Poznaj wielki hit Kuchennych Rewolucji

Szukasz pomysłu na pożywny, jesienny obiad? Przygotuj podwójne kotlety schabowe według receptury Magdy Gessler. Kotlety z kawałków schabu bez kości i karkówki wieprzowej są soczyste, charakterne i zachwycają smakiem. Koniecznie przetestuj przepis, który był przebojem Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego pt. ,,Kuchenne Rewolucje" zdradziła przepis na podwójne kotlety schabowe. Kotlety z dodatkiem karkówki wieprzowej są jeszcze bardziej soczyste i niezwykle pożywne. To zupełnie nowa odsłona tej tradycyjnej potrawy.Jak zrobić podwójne kotlety schabowe? Plastry mięsa cienko rozbijamy, łączymy po dwa smarując musztardą. Potem obtaczamy je w panierce i smażymy. Dodatek musztardy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie charakteru.Magda Gessler kotlety schabowe smaży na domowym smalcu. Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, ma wysoką temperaturę dymienia i dodaje aromatu. Schabowe możemy usmażyć również na maśle klarowanym, ewentualnie na oleju rzepakowym.Kotlety schabowe możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki pieczone i surówkę z kiszonej kapusty. Do schabowych doskonale pasuje również między innymi kapusta zasmażana z kminkiem, domowe ogórki kiszone, tarte buraki z chrzanem.

W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt
13.11.2022 13:10 W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt

Moczysz bułkę do kotletów wodzie? Popełniasz duży błąd. Kotlety będą idealnie soczyste i nie rozpadną się podczas smażenia, kiedy kajzerkę namoczysz w mleku. To trik stosowany przez wszystkie babcie. Mielone przygotowane według tradycyjnej receptury są świetnym pomysłem na obiad i posmakują każdemu.Niektórzy do kotletów mielonych dodają suchą bułkę tartą, inni moczą czerstwą kajzerkę w wodzie lub mleku. Trzeci sposób jest najlepszym wyborem, stosowanym przez babcie. Bułka moczona w mleku nie dość, że dodaje kotletom smaku i soczystości, to jeszcze scala całą masę na mielone, przez co nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.Babcie samo mięso na kotlety mielone podlewały niewielką ilością wody i wyrabiały, żeby spulchnić twardą wieprzowinę. To również doskonały patent na najlepsze mielone, które zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia.Do kotletów mielonych podaj ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem. Nie zapomnij również o warzywach. Buraki zasmażane, mizeria, ogórek kiszony, czy kapusta zasmażana z kminkiem to dodatki, które doskonale łączą się z soczystym mięsem.

żeberka pieczone
10.11.2022 14:04 Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem

Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.

rolada z boczku
09.11.2022 22:48 Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem

Jakub Kuroń podzielił się pomysłowym przepisem na roladę z boczku. Połączenie dwóch rodzajów mięs w asyście aromatycznych przypraw jest zaiste kuszącą propozycją. Pieczona i pokrojona w cienkie plasterki rolada stanowi znakomitą przystawkę lub dodatek do pieczywa. Taki specjał można także śmiało postawić na świątecznym stole.Znany kucharz w płat smakowitego, surowego boczku zawija farsz z soczystego mięsa mielonego. Aromatyczny czosnek oraz dodatek ziół sprawiają, że rolada z boczku wychodzi za każdym razem wyśmienita. Gotowy przysmak wspaniale komponuje się z pikantnymi surówkami lub chrzanem. Koniecznie wypróbuj ten przepis Jakub Kuronia.

Kotlety mielone z ziemniakami
09.11.2022 10:16 Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo

Kotlety mielone z ziemniakami przygotowywane z mięsa wołowo-wieprzowego są soczyste i o wiele smaczniejsze od tradycyjnych mielonych z dodatkiem bułki tartej. Do kotletów nie potrzebujemy również ani jajka, ani czerstwej kajzerki. Kotlety mielone z ziemniakami będą wyśmienitym daniem na rodzinny obiad.Do mięsa na kotlety mielone zwykle dodajemy bułkę tartą, kaszę mannę lub namoczoną w mleku kajzerkę. Bułką dodatkowo obtaczamy wyrobione już kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możemy usmażyć również bez tych dodatków. Czego użyć zamiast bułki tartej do mielonych?Kotlety mielone z ziemniakami przygotujemy bez grama bułki tartej i kajzerki. Nie dodamy do nich również jajka. Wszystkie składniki doskonale połączą się dzięki dzięki puree z ziemniaków. Wyrobione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.Kotlety mielone z ziemniakami są bardzo soczyste i delikatne. Mięso doprawione ziołami prowansalskimi i świeżą natką pietruszki dosłownie rozpływa się w ustach. Przed przygotowywaniem kotletów wyrabiajmy samo mięso z odrobiną zimnej wody, w ten sposób szybko je spulchnimy, a kolety będą zachwycać smakiem.

Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
08.11.2022 12:38 Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak

Kotlety schabowe w majonezie i koperku są o wiele smaczniejsze od kotletów moczonych w mleku. Wyjątkowa marynata nie dość, że zmiękcza twarde mięso, to jeszcze nadaje mu wyjątkowego smaku. Kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Niektórzy kotlety doprawiają i panierują od razu, inni maczają w mleku i cebuli. Okazuje się, że schabowe wyjdą jeszcze lepiej, kiedy zamarynujemy je w zupełnie innych składnikach. Kotlety schabowe w majonezie i koperku zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem.Bardzo ważnym składnikiem marynaty na kotlety schabowe w majonezie i koperku jest sok z cytryny. Sok doskonale zmiękcza twarde włókna wieprzowiny, przez co schab staje się delikatny, miękki i niezwykle soczysty. Świeży koperek natomiast odpowiedzialny jest za fenomenalny smak.Kotlety schabowe w majonezie i koperku smażymy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Letni tłuszcz jest momentalnie wchłaniany przez mięso, a kotlety wyjdą tłuste i ciężkie. Do smażenia osobiście polecam masło klarowane lub smalec, które dodatkowo dodają kotletom aromatu.

kotlety mielone magda gessler
07.11.2022 21:25 Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości

Magda Gessler przez lata doświadczenia wypracował przepis na idealne kotlety mielone. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Znana restauratorka nie ma wątpliwości, że najlepiej sprawdza się mięso z szynki wymieszane z wołowiną. Smak jej kotletów mielonych jest nie do podrobienia.Przy przyrządzaniu kotletów mielonych nie należy zapomnieć o odpowiednich proporcjach użytego mięsa. Wołowiny powinno był o 1/3 mniej, niż wieprzowiny. Stąd już niedaleka droga do usmażenia wyśmienitych mielonych według Magdy Gessler. Warto zdać się na jej wiedzę w tym zakresie.Do przygotowania kotletów mielonych lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego. Magda Gessler poleca zakupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy całkowitą kontrolę nad jakością produktu oraz zawartością tłuszczu w kotletach.

W jaki sposób najlepiej odgrzać kotlety schabowe? 1 metoda bije inne na głowę
06.11.2022 13:55 W jaki sposób najlepiej odgrzać kotlety schabowe? 1 metoda bije inne na głowę

Przygotowałaś wcześniej kotlety schabowe lub zostały Ci z poprzedniego obiadu? Teraz wystarczy je podgrzać i podać. Nigdy nie stosuj do tego celu mikrofalówki, bo schabowe staną się twarde i stracą smak. Do podgrzewania schabowych najlepiej sprawdzi się piekarnik, możesz wykorzystać również suchą patelnię.Wiele osób korzysta w mikrofalówki do podgrzewania dań oraz rozmrażania ryb i mięs. Urządzenie nie sprawdza się jednak tak dobrze, jak tradycyjne metody. Jeśli odgrzejesz kotlety schabowe w mikrofalówce, po kilku sekundach będą twarde i niesmaczne.Do podgrzewania kotletów schabowych wykorzystaj piekarnik. To najlepsza metoda, ponieważ dzięki niej zachowasz smak i soczystość mięsa oraz chrupiącą panierkę. Schabowe możesz podgrzać na suchej patelni, jednak mięso nie zawsze wyjdzie tak, jak z piekarnika.Najlepsze kotlety schabowe przyrządzisz dzięki kilku prostym trikom. Schab mocz w mleku z cebulą, następnie panieruj a mące, jajkach i bułce. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki, nie rezygnuj z niej. Schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zimny olej sprawi, że mięso będzie bardzo tłuste i niesmaczne.

karkówka w sosie
06.11.2022 11:45 Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi

Prezentujemy dziś rewelacyjny, sezonowy przepis na duszoną karkówkę. Delikatny sos z duszonych warzyw przełamany charakterystycznie słodkim smakiem śliwki zachwyci Was smakiem. Przepis jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, ustawić je na małym ogniu i dać im nieco czasu.Sezon na śliwki jeszcze trwa, warto więc spożywać te owoce. Kruche ciasto to nie jedyny specjał, w którym śliwka świetnie się odnajduje. Jej smak idealnie komponuje się też z daniami mięsnymi.

Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Szefowie kuchni zalecają tylko 1. Kotlety wychodzą idealne
04.11.2022 20:28 Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Szefowie kuchni zalecają tylko 1. Kotlety wychodzą idealne

Zapomnij o maśle i oleju rzepakowym. Szefowie kuchni do smażenia kotletów schabowych używają wyłącznie smalcu. Ten rodzaj tłuszczu jest najlepszy do przyrządzenia idealnych kotletów z patelni. Raz spróbujesz i nie usmażysz już mięsa na niczym innym.Kotlety schabowe to pomysł na rodzinny obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Kultowe kotlety z mięsa wieprzowego w złocistej panierce będą smakować rewelacyjnie z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną lub innymi dodatkami.Żeby kotlety schabowe za każdym razem wychodziły idealnie, oprócz smalcu do smażenia, wykorzystaj również inne przydatne triki. Rozbite na kotlety mięso mocz przez kilka godzin w mleku lub jogurcie naturalnym z dodatkiem pokrojonej cebuli. To prosty sposób na pyszne mięso.Do przygotowania kotletów schabowych wybieraj wyłącznie świeże mięso najwyższej jakości i bardzo dokładnie rozbij je tłuczkiem. Kotlety smaży się kilka minut, jeśli niedokładnie je rozbijesz, będą niedosmażone w środku lub twarde jak podeszwa. Kluczowa jest również sama panierka. Najpierw obtocz je w mące, by dobrze trzymały się jej pozostałe warstwy.

karkówka z piekarnika
04.11.2022 16:52 Karkówka z piekarnika pyszniejsza niż z grilla. Sekretem smaku jest uwielbiane warzywo

Karkówka z piekarnika zachwyca smakiem podobnie, jak ta z grilla. Wszystko dzięki doprawieniu czosnkiem, rozmarynem i podlaniu białym winem. Mięso pieczone w plastrach nie potrzebuje dużo czasu, by było miękkie. A dzięki dodatkowi marchewki i pietruszki danie wygląda niezwykle apetycznie. Wszyscy uwielbiamy karkówkę z grilla. W okresie jesienno-zimowym, kiedy z utęsknieniem czekamy na kolejny sezon, przygotujmy karkówkę z piekarnika. Jest o wiele bardziej soczysta niż upieczona na ruszcie, a jej smak i aromat zachwyci całą rodzinę.Sekretem rewelacyjnego smaku karkówki z piekarnika są warzywa, w szczególności czosnek, który pod wpływem wysokiej temperatury oddaje cały aromat. Karkówkę pieczemy również z marchewką i korzeniem pietruszki. Nie możemy zapomnieć jednak o dodatkach, dzięki którym mięso dosłownie rozpływa się w ustach.Karkówkę z piekarnika przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy wytrawne wino, całe danie przed pieczeniem skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym i suszonym rozmarynem. Karkówkę pieczemy pod przykryciem, żeby się nie wysuszyła. Koniecznie bez termoobiegu.

Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
03.11.2022 15:47 Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje

Znudziły Ci się tradycyjne mielone? Babcia Teresa zdradziła swój patent na soczyste kotlety z niecodziennym dodatkiem. Mielone smaży bez panierki, ale owija je plastrami wędzonego boczku. Po usmażeniu są pełne smaku i aromatu i błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety mielone przygotowujemy głównie z mięsa mielonego, cebuli, kajzerki i jajka. Dodajemy również podstawowe przyprawy, jak sól i pieprz. Niektórzy mielone doprawiają ziołami prowansalskimi, oregano, suszonym majerankiem lub natką pietruszki.Kotlety mielone zwykle panierujemy w bułce tartej. Babcia Teresa pomija jednak panierkę, a w zamian za to mięso zawija w plastry wędzonego boczku. Po usmażeniu na rozgrzanym tłuszczu robią się niezwykle smaczne i pełne aromatu. Tłuszcz jest bowiem doskonałym nośnikiem smaku.

Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone. Sekretem jest wyjątkowy składnik
01.11.2022 21:49 Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone. Sekretem jest wyjątkowy składnik

Hreczanyki, czyli podkarpackie kotlety mielone to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety z mięsa i kaszy gryczanej są niezwykle aromatyczne i soczyste, a ich smak zachwyci każdego smakosza. Każdy będzie prosił o dokładkę. Podkarpackie kotlety mielone podaje się z domowym sosem pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym. Jesienią gorąco polecam przygotować sos z grzybów leśnych. Nie ma lepszego dodatku do obiadu od sosu z aromatycznych borowików, podgrzybków, czy kozaków. Po grzybobraniu wysuszmy resztę grzybów i dodajmy je np. do świątecznego bigosu. Podkarpackie hreczanyki przygotowujemy z mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z szynki lub łopatki. Mięso zawiera tłuszcz, który nie dość, że jest nośnikiem smaku, to jeszcze sprawia, że kotlety mielone są niezwykle soczyste. Mięso na kotlety wyrabiajmy na początku z odrobiną zimnej wody, dopiero później dodajmy resztę składników. To prosty trik na uzyskanie najlepszego smaku.Do kotletów mielonych musimy odpowiednio ugotować kaszę gryczaną. Kaszy nie możemy rozgotować, musi być al dente, kasza zmięknie podczas smażenia kotletów. Jeśli dodamy miękką kaszę do reszty składników, po usmażeniu otrzymamy nieestetyczną papkę, a kotlety nie będą tak smaczne.

faszerowane pomidory
01.11.2022 16:01 Faszerowane pomidory z mięsem mielonym. Ich tajemnica tkwi w smakowitym nadzieniu

Prezentujemy niecodzienny przepis na faszerowane pomidory. W tym wariancie do nadzienia nie używamy ryżu, a jedynie soczystego sycącego mięsa mielonego. Smakowite wnętrze przykryte jest aromatyczną cebulką z dodatkiem ziół oraz czosnku. Czy oprzesz się takiej pokusie?Aby pomidory podczas pieczenia nie rozpadły się, wystarczy użyć prostej sztuczki. Na dno każdego wydrążonego pomidora włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Ten niepozorny dodatek wchłonie nadmiar wody wydzielonej podczas obróbki termicznej. Dzięki temu pomidory pozostaną jędrne i apetyczne.

Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
01.11.2022 09:33 Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda

Dolanie zimnej wody do obsmażonego mięsa na gulasz, zrazy lub do duszenia jest najczęściej popełnianym błędem kulinarnym. Wołowina lub wieprzowina zalana zimną wodą nigdy nie będzie miękka, nawet, jeśli będzie się dusić odpowiednio długo. Dlatego obsmażone mięso zawsze podlewaj gorącym płynem. Gulasz wołowy lub wieprzowy jest pomysłem na pożywny, aromatyczny obiad dla całej rodziny. Niektórzy gulasz gotują na samym mięsie, inni dodają również paprykę, marchewkę i inne warzywa. Do gulaszu zawsze należy dodać jednak cebulę, czosnek i przyprawy, jak liście laurowe i ziele angielskie.Mięso wołowe lub wieprzowe na gulasz musi być odpowiednio przygotowane, w przeciwnym razie będzie twarde jak podeszwa. Po obsmażeniu mięso podlej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Nigdy nie doprawiaj gulaszu solą na samym początku gotowania. Przyprawa zamyka pory w mięsie, przez co wołowina i wieprzowina będą twarde.Możesz w prosty sposób przyspieszyć skruszenie twardego mięsa na gulasz. Na patelnię dodaj kawałek jabłka, sos podlej wytrawnym winem czerwonym lub octem winnym. Produkty przyspieszają duszenie wołowiny i wieprzowiny i dobrze je zmiękczają.

pory zapiekane
01.11.2022 09:27 Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu

Pory zapiekane w śmietanie stanowią wyśmienitą, ciepłą przekąskę. Pieczone warzywa wprost rozpływają się w ustach, a aromatyczna szynka dodaje im wyrazu. Całości dopełnia odrobina pysznego, ciągnącego się sera. Tej potrawie nie można się oprzeć. Można ją też podać jako dodatek do obiadu. Pory zapiekane w śmietanie będą idealnym dodatkiem do obiadu, a także uświetnią rodzinną uroczystość jako przystawka na ciepło. Najlepiej nadają się do tej receptury młode, cienkie pory. Ten przepis jest tak prosty, że podoła mu absolutnie każdy.

Schabowe inaczej, czyli mięsne rolady z grzybami leśnymi
01.11.2022 09:06 Schabowe inaczej, czyli chrupiące rolady z grzybami leśnymi

Jeśli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe, koniecznie przygotuj jesienną wersję tradycyjnej potrawy z dodatkiem świeżych grzybów. Rolady schabowe z grzybami są świetnym pomysłem na pożywny, sezonowy obiad dla całej rodziny.Rolady schabowe z grzybami leśnymi zachwycają prostotą i wyjątkowym smakiem. Rolady zawsze smażę na maśle klarowanym, koniecznie w panierce z mąki, jajek i bułki tartej. Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne w środku, z zewnątrz natomiast jest chrupiące i bardzo apetyczne. Farsz do rolad schabowych przygotowuję z grzybów leśnych, cebuli i natki pietruszki. Farsz robię z mieszanych grzybów, mogą to być borowiki, maślaki, kozaki, prawdziwki. Grzyby przed smażeniem dokładnie czyszczę i sprawdzam, czy nie są robaczywe. Cały farsz, podobnie jak rolady, smażę na maśle klarowanym. Rolady schabowe z grzybami podaję z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką. Gorąco polecam surówkę z białej lub czerwonej kapusty, a także kapustę zasmażaną, buraki czerwone i domowe ogórki kiszone lub konserwowe. Każdy dodatek smakuje wyśmienicie z aromatycznym mięsem.

Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik
01.11.2022 07:49 Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik

Jajecznica w jesiennej wersji z kiełbasą podsuszaną, cebulą i świeżym koperkiem jest idealnym śniadaniem na Wszystkich Świętych. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Doda nam energii na kilka godzin. Będziemy mogli wyjść z domu rano i wrócić dopiero na obiad. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, a w okresie jesienno-zimowym warto przygotować je na ciepło, żeby dodatkowo rozgrzać cały organizm. Jednym z takich dań jest jajecznica. Ścięte jajka z dodatkami są sycące i bardzo smaczne.Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Na Wszystkich Świętych polecam jajka z dodatkiem kiełbasy podsuszanej, cebuli i świeżego koperku. Podsmażona kiełbasa z cebulą na maśle doda jajecznicy smaku i sprawi, że będzie bardzo pożywna. Do jajecznicy koniecznie dodajmy świeży koperek, który również podkręci smak i aromat. Śniadanie podajemy od razu po usmażeniu, najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Nie mamy wątpliwości - ta jajecznica błyskawicznie zniknie z talerzy.

kotlety mielone
31.10.2022 22:26 Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku

Soczyste kotlety mielone są wyjątkowo smakowitą propozycją obiadową, nie zawsze jednak finalny efekt wychodzi zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Aby przygotować wybitne kotlety mielone, dodaj do mięsa odrobinę ugotowanej kaszy. Zobaczysz, jak ten niepozorny dodatek zmieni oblicze kotletów mielonych.Do przygotowania pysznych kotletów mielonych możesz wybrać dowolny rodzaj kaszy. Pamiętaj, że aby dodać ją do mięsa, musi zostać wcześniej ugotowana. Wyjątkiem jest kasza manna, która posiadaj zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu możesz dołożyć ją do kotletów mielonych w surowej postaci.

kwaśnica
30.10.2022 16:53 Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić

Każdy, kto choć raz był na górskiej wędrówce, doskonale zna wyborny smak kwaśnicy. Ta tradycyjna góralska zupa swój niezwykły charakter zawdzięcza gotowaniu na dwóch rodzajach mięsa - żeberkach wędzonych oraz surowych. Dzięki temu połączeniu zupa jest zarówno pożywna jak i niezwykle aromatyczna.Podstawą prawdziwej góralskiej kwaśnicy, poza żeberkami, jest dobrej jakości kapusta kiszona. Przed zakupem upewnij się, że sprzedawca nie próbuje wcisnąć Ci kapusty kwaszonej. Kwaszenie jest sztucznie przyspieszaną ekspresową metodą kiszenia. Z takiego produktu żadna szanująca się kwaśnica nie powstanie.

Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie
30.10.2022 09:00 Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie

Kotlety schabowe wyszły twarde jak podeszwa buta? Namocz je w jogurcie naturalnym i dwóch innych składnikach i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia usmażysz rewelacyjne, soczyste i miękkie schabowe, wszyscy będą prosić o przepis.Moczenie kotletów schabowych w mleku to już przeżytek, teraz wszyscy maczają mięso w zupełnie innym produkcie, dzięki któremu mięso jest niezwykle delikatne. Moczenie twardej wieprzowiny w jogurcie, soku z cytryny i cebuli jest o wiele skuteczniejsze od tradycyjnej metody. Te trzy składniki nie dość, że doskonale zmiękczają mięso.Kotlety schabowe zawsze panieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem podczas smażenia lub pieczenia, a także sprawia, że chrupiąca panierka nie odklei się od kawałków wieprzowiny. Mąki w schabowych jest niewiele, jednak ma nieoceniony wpływ na smak i soczystość potrawy.Kotlety schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wiele osób mięso smaży na oleju rzepakowym lub smalcu, osobiście polecam jednak masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze aromatu. Jeśli chcesz upiec schabowe, ustaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 10 minut, następnie obróć mięso i dopiecz. Wierzch kotletów posmaruj wcześniej olejem lub połóż po małym płatku masła.

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i dynią
29.10.2022 10:44 Z kilku podstawowych składników zrobisz boski obiad dla całej rodziny. Nie zapomnij o 1 sezonowym dodatku

Do przygotowania smacznego posiłku nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Nasz pomysł na tani obiad w postaci zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i dynią to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Dzięki dodatkowi sezonowego warzywa, zapiekanka nabiera pięknego pomarańczowego koloru oraz ma przyjemny, słodkawy posmak. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i dynią jest sycącą propozycja dzięki solidnemu dodatkowi wieprzowej łopatki. Świeżości dodają jej pomidory oraz cebula, z chrupiący wierzch z zapieczonego sera żółtego przyjemnie spaja całość. Niebanalna przyprawa curry dodaje daniu wyjątkowego charakteru. Aż ślinka cieknie.

Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Mamy kilka sprawdzonych trików
28.10.2022 22:09 Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Mamy kilka sprawdzonych trików

Przygotowałaś mięso na obiad, jednak po długim pieczeniu, smażeniu lub duszeniu w dalszym ciągu jest twarde jak podeszwa? Poznaj kilka prostych sztuczek, dzięki którym mięso będzie soczyste i miękkie za każdym razem. Sprawdź, co można zrobić, by mięso szybciej zmiękło.Mięso wołowe i wieprzowe potrzebuje sporo czasu, żeby było miękkie. Niekiedy nawet po odpowiedniej obróbce w dalszym ciągu jest twarde, przez co jest niesmaczne. Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Twarde włókna wieprzowiny i wołowiny rozmiękczysz w naprawdę prosty sposób.Jeśli przygotowujesz mięso dzień wcześniej, zawsze dodaj do marynaty musztardę, ocet lub sok z cytryny. Te produkty naturalnie zmiękczają włókna, a mięso po obróbce termicznej będzie smaczne i soczyste. By mięso szybciej zmiękło zastosuj również mniej popularne triki, które są równie skuteczne i nie wymagają marynowania mięsa przez całą noc.Przed przygotowaniem każdego rodzaju mięsa sprawdź, czy wieprzowina, wołowina lub drób są świeże. Świeże, surowe mięso nie ma wyraźnego zapachu. Jeśli więc poczujesz nieprzyjemną woń, zrezygnuj z zakupu lub przyrządzania takiego mięsa.

Kotlety schabowe w coli i chipsach
28.10.2022 09:30 Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego

Kotlety schabowe w coli i chipsach są nietuzinkowym daniem o znakomitym smaku. Zanurzenie mięsa w marynacie na bazie popularnego napoju sprawia, że staje się ono miękkie i delikatne. Chrupiąca paprykowa panierka nadaje mu charakteru. Koniecznie spróbujcie. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na soczyste kotlety schabowe, wypróbujcie marynowanie ich w coli. Prosta kompozycja sprawi, że mięso nabierze odpowiedniej kruchości. Panierka z chipsów będzie przyjemnie kontrastowała z lekkim i smacznych kawałkiem wieprzowiny. Skusicie się?

Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka przyprawy nie jest wyczuwalna, a robi swoje
27.10.2022 18:02 Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje

Szukasz pomysłu na jesienne danie obiadowe, kolację na ciepło lub spotkanie w większym gronie? Koniecznie przygotuj rozgrzewający, złocisty bigos z dodatkiem mielonej kurkumy i suszonych grzybów. Danie jest absolutnym hitem, bo dodatkowo wzmacnia odporność.Bigos jest pożywnym daniem, idealnym na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy na następny dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą. Bigos możemy również zamrozić i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko mamy na niego ochotę.Najsmaczniejszy bigos przygotujemy, kiedy rozłożymy gotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia podduszamy dwa rodzaje kapusty z marchewką i przyprawami, namaczamy również suszone grzyby. Następnego dnia przygotowujemy wkładkę mięsną i łączymy ją z miękką kapustą, dusimy wolno na małym ogniu i doprawiamy aromatycznymi przyprawami.Jesienią dodajmy do bigosu łyżeczką mielonej kurkumy, tak, jak robi to ciocia Asia. Mielona przyprawa nie jest wyczuwalna w potrawie, a dzięki niej bigos będzie miał rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Tak przygotowane danie jest idealne na jesienne słoty.

domowa kiełbasa
26.10.2022 20:38 Jak zrobić domową kiełbasę z czosnkiem? Zdradzamy przepis

Smakowity zapach domowej kiełbasy niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Kto miał rodziców lub dziadków na wsi ten wie, że takie samodzielnie wykonane wyroby smakują nieporównywalnie lepiej, niż ich kupne odpowiedniki. Dotarliśmy do przepisy na kiełbasę, który możesz wykonać we własnym mieszkaniu bez użycia specjalistycznego sprzętu. W mieście czy poza nim- ten przepis sprawdzi się wszędzie.Jedyną czynnością, która może przysporzyć małych trudności przy przyrządzeniu domowej kiełbasy jest nadzianie jelita mięsem. Jeśli masz maszynkę ze specjalną końcówką, wtedy problem sam się rozwiązuje. W ostateczności warto użyć specjalnego lejka masarskiego lub nawet szprycy do ciasta.Jelita wieprzowe lub jagnięce do wyrobu domowej kiełbasy możesz kupić w większych supermarketach lub zamówić w internecie. Takie jelito przez nadzianiem należy przez kilkadziesiąt minut namaczać. Namoczone i opłukane jelito staje się elastyczne, a przez to odporne na rozdarcia.

Kotlety mielone z ryżem
26.10.2022 09:05 Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste

Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste, kiedy dodamy do nich ugotowany ryż. Mięso doprawione świeżą cebulą, czosnkiem, musztardą i suszonymi ziołami są rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety mielone z ryżem, nikt im się nie oprze.Kotlety mielone z ryżem, kajzerką, cebulą i innymi składnikami zachwycają soczystością i smakiem. Mięso z zewnątrz jest doskonale przyrumienione i chrupiące, w środku natomiast niezwykle delikatne. Kotlety, które zostały z obiadu pokrójmy w plastry i podajmy na zimno z kromką świeżego chleba. Kanapki będą o wiele smaczniejsze niż z kupną wędliną.Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem wykorzystajmy świeżą wieprzowinę, najlepiej kawałek łopatki lub szynki. Mięso zmielone samodzielnie w domu i wyrabiane ręcznie z odrobiną zimnej wody będzie niezwykle delikatne i bardzo smaczne, to sekret najlepszych kucharek.Kotlety mielone z ryżem podajmy z ziemniakami i surówką. Gorąco polecam buraki tarte z chrzanem, mizerię, surówkę z pomidora i cebuli oraz kapustę zasmażaną. Do kotletów możemy również podać warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku, obiad będzie pyszny, zbilansowany i pożywny.