Szukasz pomysłu na szybkie, sycące danie dla całej rodziny? Możesz przygotować zapiekankę makaronową z mielonym mięsem. Warto dorzucić do niej trochę warzyw, dzięki czemu potrawa zyska apetyczniejszy wygląd i stanie się pożywniejsza. Nie musisz jednak kurczowo trzymać się przepisu - paprykę możesz zastąpić na przykład cukinią, marchewką. Danie i tak wyjdzie pyszne. Zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad. Przygotujemy je z podstawowych składników, które mamy w domu. Nie wymagają też dużego nakładu pracy i czasu, więc możemy je zrobić w nawet najbardziej pracowity dzień. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest niezwykle sycąca i smaczna. Do zapiekanki przygotujmy sos śmietanowo-serowy z serka topionego. Sos doskonale połączy się z resztą składników. Nie możemy zapomnieć również o żółtym serze, którym posypujemy całe danie. Może to być klasyczna gouda lub wyraźny parmezan. Całą zapiekankę posypmy solidnie świeżą natką pietruszki, która doda aromatu.Do zapiekanki wykorzystajmy ulubiony makaron, mogą to być przykładowo kokardki, świderki, czy makaron penne. Makaron przed pieczeniem musimy ugotować al dente, tak, by pozostał lekko twardawy. Inaczej po upieczeniu zrobi się zbyt miękki i niesmaczny.
Kotlety schabowe są jednym z filarów tradycyjnej polskiej kuchni. Czy jednak na pewno każdy z nas potrafi je przyrządzić zgodnie ze sztuką? Magda Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości odnośnie smażenia popularnych kotletów. Koniecznie sprawdź, czy Twoje schabowe są tak dobre, jak powinny.Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, zna się na kuchni jak mało kto, a jej prawdziwym konikiem jest kuchnia polska. Można więc przyjąć za pewnik, że jej rady odnośnie smażenia kotletów schabowych są właściwe. Przyjrzyjmy się dokładnie temu, co ma nam do zarzucenia znana restauratorka.
Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym są wyśmienitą propozycją na jesienny obiad. Soczyste mięso z dodatkiem sezonowych specjałów i nieco pikantnego pora zachwyci niejednego smakosza. Przygotowanie tego dania jest przy tym banalnie proste i wręcz nie może się nie udać.Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu. Są też wdzięcznym daniem do odgrzewania na kolejne dni. Możesz przygotować porcję na jeden dzień lub zrobić zapas z większej ilości składników i cieszyć się pysznym obiadem przez cały weekend. Serdecznie polecamy ten przepis.
Kiełbasa smażona z cebulą jest prostym, smacznym daniem, które zwykle robimy na kolację. Będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy doprawimy ją koncentratem pomidorowym i mieloną, ostrą papryką. Kiełbasa smażona podana z kromką świeżego chleba szybko nasyci nawet najbardziej głodnych. Kiełbasę smażoną z cebulą na oleju zna chyba każdy mięsożerca. To proste i bardzo pożywne danie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy do kiełbasy dodamy również paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, otrzymamy gęsty sos, który podkreśli smak popularnej potrawy.Koncentrat pomidorowy musimy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, maksymalnie pół szklanki, żeby nie stracić smaku pomidorów. Koncentrat jest dość cierpki, dlatego też polecam wsypać na patelnię szczyptę cukru, który złagodzi jego smak. Cebula również będzie nieco łagodniejsza.Kiełbasę smażoną z cebulą po przygotowaniu oprószmy solidnie natką pietruszki. Możemy doprawić ją również pieprzem lub większą ilością ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Zrezygnujmy jednak z soli, ponieważ w kiełbasie jest jej naprawdę sporo.
Wiele osób mrozi surowe mięso, jednak nie każdy wie, że kotlety schabowe i w panierce i po usmażeniu również możemy przechowywać w zamrażalniku. Kotlety po rozmrożeniu będą smaczne i soczyste, musimy zwrócić jedynie uwagę na termin ważności.Kotlety schabowe to kultowe danie, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych dań. Dobrze rozbite, doprawione kawałki schabu w chrupiącej panierce z jajek, mąki i bułki tartej są soczyste, delikatne i smakują rewelacyjnie. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kotlety schabowe. Okazuje się, że tak, możemy mrozić schab zarówno surowy, jak i usmażony w panierce. Musimy jednak zwrócić uwagę na datę- surowe mięso będzie świeże znacznie dłużej niż panierowane.Bardzo ważny jest również sposób rozmrażania kotletów schabowych. Schabowe z mikrofalówki stracą smak, to najgorszy z możliwych sposób na rozmrażanie mięsa i ryb. Schabowe po rozmrożeniu możemy podgrzać na patelni lub w piekarniku, będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Gołąbki z trzech rodzajów mięsa są pyszne. Zrobione na podstawienie sprawdzonej receptury Koła Gospodyń Wiejskich danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Jest proste w przygotowaniu. Spróbujecie?Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. Prosty przepis wprost od kucharek z Koła Gospodyń Wiejskich pozwoli wam przygotować pełne smaku i niezwykle sycące danie. Wymaga aż trzech rodzajów mięsa, ale rodzina na pewno będzie nim zachwycona.
Mamy nie lada gratkę dla wielbicieli podrobów. Dziś powiemy Wam, jak przygotować ozorki w sosie chrzanowym. Mięso gotowane w wywarze warzywnym lub rosole jest idealnie miękkie i soczyste, a sos z chrzanu i śmietany dodaje ozorkom rewelacyjnego smaku. Ozorki wieprzowe to prawdziwy przysmak. Mięso jest niezwykle delikatne i miękkie, a odpowiednie dodatki nadają mu fantastyczny smak. Ozorki w aromatycznym sosie chrzanowym posypane koperkiem lub szczypiorkiem to danie, które z pewnością pokocha każdy miłośnik podrobów.Ozorki w sosie chrzanowym możemy podać z wieloma dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i potrawką z marchewki i zielonego groszku. Osobiście polecam również pampuchy, czyli kluski na parze i grzyby leśne przesmażone na maśle z cebulką. Tak podane mięso z sosem będzie prezentować się jak z restauracji.Aby ozorki były miękkie, najpierw podgotowujemy je w samej wodzie, następnie przekładamy do gorącego wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Do mięsa wykorzystajmy naturalny wywar z warzyw lub rosół z poprzedniego obiadu, nigdy nie gotujmy ozorków na bulionie z kostki.
Maczanka po krakowsku jest regionalnym, mięsnym przysmakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na sycące danie, które serwuje w bułce. Potrawa z karkówki zachwyca smakiem i jest wyjątkowo delikatna. Wszystko za sprawą świetnej marynaty. Skusicie się? Maczanka krakowska podobna jest do burgera, lecz smakuje zdecydowanie lepiej. Rarytas z Małopolski skusi niejednego amatora soczystego pieczonego mięsa. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz specjał będzie niezwykle aromatyczny. Musicie go spróbować.
Bigos ze świeżymi śliwkami jest daniem, które posmakuje wszystkim domownikom. Kapusta kiszona, trzy rodzaje mięs, aromatyczne przyprawy i soczyste owoce sezonowe są połączeniem, którego trzeba spróbować. Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem.Świeże śliwki węgierki wykorzystujemy głównie do słodkich przetworów na zimę, deserów i ciast. Nie każdy wie, że owoce sezonowe rewelacyjnie podkreślają smak mięsnych, wytrawnych potraw. Pieczeń w sosie śliwkowym i bigos z dodatkiem świeżych owoców to dania, które muszą pojawić się w Twojej kuchni podczas sezonu.Sekretem doskonałego bigosu jest kapusta kiszona i mięso. Kapusta musi gotować się przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do kapusty dodajemy łopatkę wieprzową, boczek i kiełbasę oraz pomidory i aromatyczne przyprawy. Do jesiennego bigosu świetnie pasuje też przyprawa curry i mielony cynamon.Bigos gotowany z dodatkiem słodkich, świeżych śliwek będzie jeszcze smaczniejszy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Bigos po ugotowaniu ostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki i podgrzewamy np. na obiad na następny dzień.
Dziś polecamy danie obiadowe, które można przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Daniem tym jest wieprzowina duszona z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso najlepiej smakuje podane z ryżem lub kaszą. Koniecznie spróbujecie — wasi bliscy je pokochają. Jeśli nigdy nie próbowaliście przyrządzać wieprzowiny w sosie z warzyw i przypraw orientalnych, polecamy spróbować. Mięso duszone z ich dodatkiem wychodzi miękkie i soczyste, a przyjemny zapach będzie jeszcze długo obecny w waszych domach. Danie jest idealne na chłodne dni, bo rozgrzewa i syci. Skusicie się?
Moczenie schabu w mleku to dziś żadna tajemnica. Ale czy słyszeliście kiedyś o kotletach schabowych w coli? Dzięki marynacie z popularnego gazowanego napoju mięso kruszeje, przez co gotowe kotlety są delikatne i soczyste. Będziecie zaskoczeni fenomenalnym smakiem kotletów schabowych w coli.Kotlety schabowe w coli potrzebują spędzić nieco czasu w słodkiej marynacie. W zupełności wystarczą 2-3 godziny, podczas których możesz przygotować sałatkę czy ziemniaki do obiadu. Zamarynowane kotlety wystarczy potem usmażyć i pyszny posiłek gotowy.
Goście tuż tuż, a Ty wciąż nie wiesz czym ich poczęstować? Skorzystaj z patentu cioci Helenki i przygotuj pyszną sałatkę makaronową. Ugotuj makaron, pokrój kilka podstawowych składników i zalej wszystko pysznym czosnkowym sosem. Każdy będzie się zajadał tym specjałem.Sałatka makaronowa cioci Helenki nie może obyć się bez solidnej porcji koperku. Oryginalnie sałatka powstaje na bazie makaronowych gwiazdek, dzięki którym wygląda bajecznie i bardzo łatwo się miesza. Makaron gwiazdki możesz jednak zastąpić drobnym makaronem o innym kształcie.
Kotlety mielone są popularną potrawą na naszych stołach. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. My jednak polecamy mielone z dodatkiem kaszy manny. Wychodzą delikatne w smaku, zachwycają też soczystością i miękkością. Naprawdę warto spróbować tej wersji. Tradycyjne mielone przygotowujemy z mięsa wieprzowego, kajzerki i kilku prostych dodatków. Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy i dopiero dodajemy do masy na kotlety. Mielone z kaszą manną są o wiele smaczniejsze, a zrobimy je szybciej.Kotlety mielone możemy podać z ziemniakami, puree z ziemniaków, kalafiorem gotowanym, mizerią, burakami, fasolką, czy ogórkiem kiszonym. Wszystkie dodatki smakują rewelacyjnie w towarzystwie soczystego, wysmażonego mięsa.Kotlety mielone przygotowuję z kawałka łopatki wieprzowej. Mięso mielę samodzielnie w maszynce, następnie wyrabiam z odrobiną zimnej wody, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Ręczne wyrabianie mięsa znacznie je spulchnia, co przekłada się na smak potrawy.
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler nie różnią się bardzo od tych, dobrze wszystkim znanych. Słynna restauratorka zdradziła jednak w czym tkwi sekret jej mielonych. Otóż są one pulchne i soczyste dzięki dodatkowi gazowanej wody, z którą należy starannie wyrobić mięsną masę. Magda Gessler zdradziła swój przepis na klasyczne danie, które smakuje naprawdę dobrze. Mięso mielone wyrabia przez kilka minut z dodatkiem wody gazowanej. To prosty trik na spulchnienie twardego mięsa. Na kotlety mielone Gessler przeznacza najlepszej jakości mięso wieprzowo-wołowe.Klasyczne kotlety mielone robimy z cebulą startą na tarce, solą i pieprzem. Znana restauratorka do mięsa dodaje przesmażoną na maśle cebulę oraz suszony majeranek. Kotlety przygotowane w ten sposób mają wyraźny smak i błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety mielone możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i ogórki kiszone, buraki z chrzanem lub mizerię. Te dodatki rewelacyjnie łączą się z mięsem, a obiad będzie pożywny i zbilansowany.
Nie macie czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu? Przygotujcie szybkie danie z patelni. Proponujemy pyszny schab po meksykańsku. Mięso z dodatkiem kilku warzyw i aromatycznych przypraw przyrządzicie w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Schab duszony w towarzystwie warzyw jest znakomity. Prosty pomysł na obiad z patelni zaskoczy was bogactwem smaków. By go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w lodówce. Skusicie się?
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na domową konserwę turystyczną. Przetwory w słoikach smakują lepiej niż oryginał. Mięsna konserwa doprawiona czosnkiem i suszonym majerankiem jest świetnym dodatkiem do pieczywa.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy znaleźć wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Tomasz Strzelczyk, uczestnik popularnego programu Master Chef, przygotowuje proste i pełne smaku dania dla każdego. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk konserwę turystyczną przyrządza z karkówki, golonki i skóry. Dzięki trzem rodzajom mięsa wieprzowego, przetwory w słoikach będą soczyste i smaczne. Strzelczyk gotowanie konserwy dzieli na dwa etapy. Na początku piecze przez godzinę w 165 stopniach C, następnie zmniejsza temperaturę do 130 i piecze kolejne dwie godziny.Przed przygotowywaniem konserwy turystycznej musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. W przeciwnym razie konserwa szybko się zepsuje. Po upieczeniu i ostygnięciu, na mielonce wytrąci się tłuszcz, konserwa będzie pysznym smarowidłem do pieczywa.
Dania jednogarnkowe cieszą się dużą popularnością i są świetnym pomysłem na tani obiad. Dziś proponujemy prosty przepis na chłopski kociołek z mięsem mielonym. Z podanych ilości możesz przygotować ok. 8 porcji tego dania. Przyrządź pyszny obiad i ciesz się nim aż do końca weekendu.Chłopski kociołek z mięsem mielonym, poza wieprzowiną, zawiera w sobie pieczarki i ziemniaki. Sprawia to, że danie jest bardzo sycące oraz idealnie rozgrzewa jesienną porą. Dodajmy do tego, że przygotowanie go generuje minimalny bałagan w kuchni. Pokochasz ten pomysł na tani obiad.
Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez zimnych nóżek. Aby danie było prawdziwie tradycyjne, należy przyrządzić je bez dodatkowych zagęszczaczy. Jak przygotować wyśmienite zimne nóżki bez żelatyny? Sekretem jest starannie sporządzony wywar na bazie nóżek wieprzowych.Wywar, na bazie którego powstają zimne nóżki bez żelatyny, powinien gotować się nawet do kilku godzin. Podczas powolnego pyrkania, z nóżek wieprzowych wydziela się substancja zwana klejem. Dzięki niej galareta tężeje i nie wymaga użycia dodatkowej żelatyny wieprzowej.Na przygotowanie zimnych nóżek bez żelatyny zarezerwuj sobie odpowiedni zapas czasu. Większość z niego wymagana jest na ugotowanie dobrego wywaru, gdyż samo przyrządzenie nóżek jest bardzo proste, a finalny efekt wynagradza każdą minutę spędzoną z w kuchni. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.
Jeśli marzą Ci się obłędnie soczyste kotlety mielone, jesteś we właściwym miejscu. Wypróbuj nasz niezawodny patent na kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Po usmażeniu podlej mięso odrobiną wody i podduś je na patelni. Masz gwarancję, że cała wilgoć pozostanie w kotletach, a one same będą niesamowicie pyszne.Kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem to świeże spojrzenie na tradycyjny polski obiad. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać je z mieloną łopatką. Nasze kotlety nie wymagają dodatkowego panierowania, dzięki czemu ich przygotowanie jest niezwykle szybkie. Końcowy efekt zwala z nóg.
Babka ziemniaczana jest smakowitym specjałem. Proste danie będzie smakowało najlepiej, gdy dodamy do niego podsmażony boczek. Przyjemnie chrupiący mięsny kąsek doskonale urozmaici konsystencję i nada potrawie charakteru. Musicie spróbować.Kartoflak, nazywany przez wielu również babką ziemniaczaną czy rejbakiem jest prostym i sycącym przysmakiem. Zrobiony z dodatkiem tłuściutkiego boczku rarytas skusi niejednego smakosza. Warto spróbować — podany z kwaśną śmietaną będzie więcej niż satysfakcjonujący.
Dziś odpowiemy Wam na pytanie jak należy rozmrażać mięso. Znanych metod jest kilka, jednak nie każda z nich jest odpowiednia i bezpieczna. Popularne niegdyś rozmrażanie w ciepłej wodzie jest niebezpieczne, bo podwyższa ryzyko zatrucia pokarmowego. Zachęcamy więc do zapoznania się z najlepszymi metodami rozmrażania mięsa. Mrożenie jest znanym i popularnym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, której nie jesteśmy w stanie spożytkować od razu. W naszych zamrażarkach najczęściej ląduje chyba mięso. Jeśli chcecie przygotować z niego obiad, wcześniej należy je rozmrozić. Warto jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.
Pulpety w sosie chrzanowo-porowym zachwycają nie tylko aksamitnym dodatkiem. Do ich przygotowania używamy mięsa z surowej białej kiełbasy, dzięki czemu są one doskonale przyprawione i nie wymagają prawie żadnego wkładu pracy przy wyrabianiu.. Z zaledwie kilku składników błyskawicznie wyczarujemy pyszny i sycący obiad.Biała kiełbasa jest bogato przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Po pozbyciu się błonki, możesz niemal natychmiast zacząć formować z niej pulpety w sosie. Ten przepis idealnie nadaje się dzięki temu dla początkujących kucharzy, ale smak gotowego dania zachwyci także starych kuchennych wyjadaczy.W przepisie na pulpet w sosie chrzanowo-porowym używamy gęstej śmietany 30%. Jeśli masz problem z dostaniem jej w takiej formie, możesz użyć też słodkiej śmietanki o tej samej zawartości tłuszczu. Nieznacznie zmieni to smak potrawy oraz sprawi, że sos może wymagać dodatkowego zagęszczenia. Niezależnie jednak od użytej śmietany, to danie wyjdzie naprawdę smakowicie.
Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:kilka kawałków schabu bez kościolej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażeniapół kostki żółtego serasól, pieprzSkładniki na marynatę:3 jajka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki ketchupu łagodnego2 łyżki musztardypół łyżeczki mielonej papryki wędzonejłyżeczka mielonej papryki słodkiejpół łyżeczki suszonego oreganopół łyżeczki suszonego majeranku
Poznaj tradycyjny przepis na bigos według Tomasza Strzelczyka. Aromatyczna i bogata w mięsny dodatek kapusta, jest niezwykle sycąca i idealnie wpisuje się w chłodną jesienną aurę. Dodatek grzybów i suszonych śliwek dopełnia jej fantastycznego smaku.Bigos nie lubi pośpiechu. Jeśli okażesz mu wystarczająco dużo cierpliwości przy przygotowaniu, otrzymasz rozgrzewające danie o wspaniałym aromacie wędzonki. Pamiętaj, że bigos zyskuje z każdym kolejnym podgrzaniem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA w serwisie Youtube, doskonale wie co robi.
Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą. Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak. Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.
Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.
Pieczony boczek z czosnkiem, musztardą i przyprawami zachwyci każdego smakosza. Jest niezwykle soczysty, miękki i pełen aromatu. Domową wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Będzie o wiele smaczniejsza od kupionej w sklepie.Babcia Zosia podzieliła się przepisem na najlepszy boczek pieczony do chleba. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, czosnek i musztarda. Mięso marynowane przez całą dobę w suszonym tymianku, oregano, majeranku, papryce mielonej i całej główce czosnku bije na głowę wszystkie kupne wędliny.Babcia Zosia wierzch boczku pieczonego smaruje musztardą, która wzmacnia walory smakowe marynowanego wcześniej mięsa. Połączenie wszystkich przypraw sprawia, że boczek jest przepyszny i pachnie wspaniale już podczas pieczenia.Boczek pieczony w rękawie do pieczenia nie jest suchy. Chwilę przed końcem pieczenia rozetnijmy rękaw, żeby wierzch delikatnie się przyrumienił. Boczek zyska wtedy lekko chrupiącą skórkę. Boczek pieczony kroimy w cienkie plasterki i podajemy z pieczywem.
Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.