Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć
canva/vkuslandia

Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania.

Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.

Przepis na znakomite gołąbki od babci Reginy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty o masie do 1,5 kg

  • 3/4 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 200 g suchego ryżu białego

  • 1 większa cebula

  • 1 litr mleka

  • 60 g koncentratu pomidorowego

  • 10-15 g masła

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smaczne gołąbki? Babcia Regina podała świetny przepis

Ryż płuczemy na sicie i gotujemy go pod przykryciem w osolonym wrzątku przez kwadrans. Ilość płynu dobieramy tak, by nad powierzchnią ziaren była 2-centymetrową warstwa wody. Po zakończeniu gotowania nie zdejmujemy pokrywki z garnka przez kolejne 15 minut.

Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy w gorącej wodzie, by oddzielić liście. Studzimy je na talerzu. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy ostygnie, łączymy ją z mięsem mielonym i ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz zamykamy w przestudzonych kapuścianych liściach. Najmniejszymi z nich wykładamy naczynie, w którym przyrządzać będziemy gołąbki od babci Reginy. W garnku topimy masło i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy wraz z łyżką cukru. Po około 2 minutach zdejmujemy z ognia i łączymy z mlekiem.

Doprawiamy, a następnie podgrzewamy, aż nieco zgęstnieje. Sosem zalewamy kapuściane sakiewki, a naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 2 godziny. Podajemy na ciepło.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne gołąbki. Polecamy jarską wersję z soczewicą czerwoną i serem fetą. Być może spodoba wam się też patent na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć
canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: