Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować
canva/cglade

Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.

Przepis na pyszną sałatkę meksykańską

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 mniejsza puszka kukurydzy

  • 1 większa papryka czerwona

  • biała część małego pora

  • 1 łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/3 łyżeczki chili

  • 70 g majonezu np. wegańskiego

  • 70 g domowego ketchupu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sałatkę meksykańską? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka i pokrojenia go w niewielką kostkę. Oprószamy go oregano, mielonym kminem rzymskim, chili odrobiną soli oraz pieprzem. Delikatnie zrumieniamy mięsne kawałki na dobrze rozgrzanym oleju i przenosimy je na papierowy ręczniki, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę płuczemy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w niezbyt duże paseczki. Pora również myjemy. Kroimy go w cienkie talarki. Wszystkie warzywa przenosimy do miski wraz z przestudzonym kurczakiem.

Majonez mieszamy z ketchupem, a następnie łączymy go ze składnikami w misce. Podajemy od razu. Sałatka świetne smakuje z kaszą np. komosą ryżową lub pęczakiem.

Wskazówka: sałatkę meksykańską można przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć kurczaka lub zastąpić go namoczonym w bulionie warzywnym granulatem sojowym. Warto doprawić go chilli, kminem rzymskim, oregano i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sałatki. Szczególnie polecamy kultowy warstwowy przysmak, czyli gyros. Być może spodoba wam się też nietuzinkowa sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami.

Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: