Idealny obiad na upalne dni. Szybki, prosty i pyszny
Słupek rtęci w termometrze przekracza 20 stopni, więc jest to doskonała okazja, aby wypróbować przepis na obiad na upał. Przygotowane z niego danie jest lekkie, smaczne, a przy tym odpowiednio sycące. Dlatego wypróbuj sposób, a z całą pewnością będziesz przygotowywać je przez nadchodzące letnie miesiące.
Udany przepis na szybki obiad
Letnie temperatury, choć sprzyjają dobremu samopoczuciu i dają możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu, obniżają także apetyt. Przy upałach myślimy częściej o chłodnych napojach, ewentualnie deserach, ale rzadko kiedy o jedzeniu. Odżywianie nawet w takich wypadkach jest jednak niezbędne i nie można go pomijać. W takich sytuacji warto postawić na lekkostrawne posiłki.
Na jeden z nich przepis prezentujemy poniżej. Przygotowane według niego danie, składa się głównie z makaronu oraz dodatków. Podane na obiad dostarczy wszystkiego, co niezbędne, a przy tym nie obciąży organizmu. Przygotowanie dania jest łatwe, a przy tym zajmuje bardzo mało czasu. O szczegółach na ten temat dowiesz się z dalszej części tekstu.

Szybki obiad z kilku produktów
Zaletą tego prostego dania jest nie tylko smak i lekkość, ale też to, że powstaje z kilku niedrogich składników, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Za smak makaronu odpowiada przede wszystkim sos powstały ze startego sera oraz jajek. Sytości dodaje boczek, a za smak odpowiada pieprz, sól i posiekany szczypior. Listę produktów umieściliśmy poniżej.
Składniki:
- 400 g makaronu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g żółtego sera w kostce
- 5 plastrów boczku
- 1 pęczek szczypioru
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na obiad
Na początku makaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż go do miski i dodaj jako oraz żółtko. Wymieszaj składniki. Na suchej patelni podsmaż plastry boczku.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Przełóż na nią makaron i zalej go wymieszanymi z serem jajkami. Wymieszaj składniki i smaż je, do momentu ścięcia jajka. Wsyp pokrojony w cienkie paski boczek, posiekany szczypior, a całość dopraw pieprzem i solą. Danie wymieszaj i podawaj na obiad.
Wypróbuj przepis na surówkę oraz dowiedz się, co można przygotować z pieczarek.
