Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jak długo należy smażyć wątróbkę?
Adam Moskal
Adam Moskal 06.10.2021 02:00

Jak długo należy smażyć wątróbkę?

Jak długo należy smażyć wątróbkę?
canva/MarenWischnewski, Getty Images

Wątróbka z cebulką i, w niektórych przypadkach, jabłkiem jest pysznym i odżywczym posiłkiem. Sporo osób boi się ją przygotowywać, ponieważ brak im wiedzy, jak długo należy ją smażyć. Dobrze wysmażona z każdej strony to maksymalnie 5 minut na każdą z nich.

Wątróbka podsmażona ze skarmelizowaną cebulą, podana z puree ziemniaczanym oraz konfiturą z żurawiny potrafi niejednemu smakoszowi wywołać ślinotok. Mnóstwo ludzi tak kocha jej smak.

Część z jej miłośników polega jednak na innych w przypadku gotowania wątróbki - nie wiedzą bowiem, w jaki sposób przygotować ją idealnie. Na szczęście mamy dla takich ludzi kilka prostych rad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ile minut smażyć wątróbkę?

W przypadku obróbki termicznej wątróbki należy pamiętać, że jest ona wyjątkowo delikatna i nawet najmniejszy błąd może ją bezpowrotnie zniszczyć. Dlatego warto zachować sporą dozę ostrożności.

Aby wątróbka wyszła krwista nie potrzeba wiele czasu - 3 minuty na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony w zupełności wystarczą. Gdy pojawia się strach, że mięso się przypali, wystarczy skręcić odrobinę moc palnika.

Z kolei dobrze wysmażona wątróbka wymaga już 5 minut na każdą ze stron. Ten poziom krwistości warto uzyskać na średnio rozgrzanej patelni, gdyż ryzyko spalenia jest większe.

Czego nie robić z wątróbką?

Przede wszystkim nie należy solić jej przed wyłożeniem na patelnie. Sól wyciąga wilgoć z produktów, więc finalnie mięso wyszłoby twarde, jak podeszwa buta.

Gdy przewraca się ją na drugą stronę, korzystanie z widelca jest wielkim błędem. Nakłuwanie to kolejny powód, przez który staje się ona sucha i żylasta.

Nie wrzucaj jej na zimną patelnię. Przed smażeniem rozgrzej ją do odpowiedniej temperatury, aby pory na powierzchni wątróbki mogły się szybko zamknąć, nie uwalniając za dużo płynu.

Jak długo należy smażyć wątróbkę?

Źródło: canva/axelbueckert

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Wieprzowina