Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jak mrozić bób? Zachowa świeżość przez wiele miesięcy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.07.2025 08:01

Jak mrozić bób? Zachowa świeżość przez wiele miesięcy

Jak mrozić bób? Zachowa świeżość przez wiele miesięcy
Fot. Shutterstock

Koniec lipca to czas, by powoli żegnać się z bobem. Jedynym sposobem, by tego uniknąć, jest zamrożenie go. Warto wcześniej zblanszować fasolę i dobrze osuszyć – wtedy wytrzyma w naszej zamrażarce najdłużej.

Mrożenie bobu

Mało jest tak doskonałych warzyw strączkowych jak bób. W zamrażarkach supermarketów obecny jest praktycznie całorocznie, ale dopiero kiedy wiosną pojawia się świeży (i w sensownej cenie), rzucamy się na niego. Niektórzy na całe lato przestawiają się na dietę opartą na bobie.

Nie jest to oczywiście najlepsze rozwiązanie, bo warzywo to – jak przystało na strączki – jest dość ciężkostrawne. Jednak jednocześnie wszelkiego rodzaju nasiona fasoli (a do takich bób się zalicza) są bogate w białko i napakowane wartościami odżywczymi. Tym ważniejsze, by przechować nieco tego zdrowia na sezon jesienno-zimowy.

Jak mrozić bób

Jednak jeśli chcemy osiągnąć najlepsze wyniki w mrożeniu bobu, nie wystarczy po prostu opłukać go i wrzucić do zamrażarki. W zamian najlepiej go zblanszować. To nie tylko wyparzy bób, lecz także sprawi, że nie będzie brązowiał.

Wrzątek wyłączy działanie enzymów, przez które bób dojrzewa. Dlatego po oczyszczeniu go, zagotowujemy dużą ilość osolonej wody. Solimy niecałą łyżkę soli na litr i wrzucamy bób. Odławiamy go po 2-3 minutach gotowania, przy czym dla naprawdę dużych ziaren czas ten można nieco wydłużyć.

Blanszowanie bobu przed zamrożeniem

Aby dopełnić czynności blanszowania, bób schładzamy natychmiast po wyjęciu z wrzątku. Poprawnie robi się to w misce z lodowatą wodą (z kostkami lodu). W razie czego można jednak zadowolić się przelewaniem zimną wodą z kranu.

Na koniec trzeba bób dokładnie wysuszyć. W pierwszej fazie układamy go na suchej ściereczce. Kiedy jego powierzchnia będzie sucha, wykładamy go na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia. Kiedy wyrównamy do jednej warstwy, wkładamy go do zamrażarki.

Jak przechowywać bób

Sednem tego działania jest to, by bób zamrozić jak najszybciej. Dzięki temu woda nie zdąży zbić się w jego wnętrzu w większe kryształki. A dzięki temu nie rozsadzi ona tkanki i bób nie będzie rozwalał się po rozmrożeniu.

Dopiero kiedy warzywo dobrze zamarznie, można przesypać je do woreczków strunowych. Te opisujemy datą mrożenia. Nasiona powinniśmy zużyć w ciągu kilku miesięcy, czyli w praktyce – przed kolejnym sezonem na ten świeży przysmak.

Wypróbuj też przepisy na pieczonego kalafiora i doskonały dżem z malin.

Źródło: Smakosze.pl