Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko
canva/minadezhda

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie?

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?

Przepis na znakomite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • 2 większe cebule

  • 200 g ugotowanego białego ryżu

  • 4 jaja

  • 1 duży pęczek koperku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 400 g passaty pomidorowej

  • 400 g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Gołąbki bez zawijania smakują lepiej niż klasyczne. Zrobicie je dużo szybciej

Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia kapusty. Następnie kroimy ją w kostkę i przenosimy do dużej miski. Solimy warzywo i dokładnie łączymy z przyprawą. Odsączamy płyn, który się pojawił.

Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przenosimy do kapusty, po czym dodajemy opłukany i rozdrobniony koperek, ugotowany ryż oraz mięso.

Wbijamy jaja i wsypujemy czosnek niedźwiedzi. Całość doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy owalne kotlety i obsmażamy je na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę wraz ze śmietanką wlewamy do naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy. Połową sosu wypełniamy naczynie żaroodporne, a następnie układamy na nim gołąbki. Wierzch pokrywamy pozostałą ilością mieszanki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 55 minut.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Podajcie je np. z ziemniaczanym farszem lub nadzieniem z dodatkiem soczewicy, a będzie równie pysznie.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: