Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.12.2022 04:00

Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością

Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Canva / bunyarit

Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością.

Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.

Przepis na efektowne jajko po wiedeńsku

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżka tartego sera żółtego

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz do smaku

Proste i szybkie jajko po wiedeńsku krok po kroku

Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie wybij je do 2 szklanek. Aby uniknąć pęknięcia naczynia, jajko po wiedeńsku najlepiej przyrządzać w szklankach żaroodpornych.

Szklanki z jajkami wstaw do garnka z wrzącą wodą, wyłożonego ściereczką. Podgrzewaj do momentu, aż biało się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne.

Szklankę z gotowym jajkiem po wiedeńsku wyjmij z garnka. Na wierzch połóż masło, przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Na koniec posyp jajko po wiedeńsku startym żółtym serem. Potrawę podawaj od razu po przygotowaniu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Jajko sadzone smażone bez dodatku tłuszczu zaskakuje delikatnością. Czy uwierzycie, że można zrobić jajko sadzone na słodkim deserze?

Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: