Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa

Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa

Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa
canva/arfo

Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca.

Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.

Przepis na znakomity rosół o złotym kolorze

Składniki:

  • 3 litry wody

  • 450 g antrykotu wołowego

  • 5 skrzydełek kurczaka

  • 1 indycza szyja

  • 1 golonka z indyka

  • 1 kacze udo

  • 6 suszonych podgrzybków

  • 2 większe marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • pół średniego selera

  • 1 większa cebula

  • biała część małego pora

  • 1 mały burak (można pominąć)

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu

  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania

  • kilka gałązek lubczyku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić rosół o złotym kolorze? Połączcie kilka rodzajów mięs

Oczyszczone mięsa umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy suszone grzyby, przyprawy w kawałku i wszystkie warzywa. Wrzucamy także świeże zioła. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, usuwając powstające szumy. Odcedzony rosół doprawiamy sola oraz pieprzem. Podajemy z kluskami lub makaronem. Posypujemy także posiekaną natką pietruszki. Smacznego. Wskazówka: jeżeli nie chcecie wkładać świeżych ziół do garnka, możecie je pominąć i na koniec doprawić rosół domową przyprawą maggi. Też będzie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam przygotować świetny rosół. Spróbujecie koniecznie patentu na bezmięsną wersję rarytasu — będzie idealną bazą do wielu warzywnych zup. Być może też skusi was receptura na rozgrzewającą odsłonę z dodatkiem chili.

Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: