Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku
canva/afro

Kartacze są pysznym ziemniaczanym specjałem wypełnionym delikatnym mięsem. Pochodzące z Podlasia danie przygotowuje się z mieszanki warzyw surowych i ugotowanych, dzięki czemu masa wychodzi delikatna, a jednocześnie łatwo ją formować. Koniecznie spróbujecie — przygotowanie jest proste, a efekty przyjemnie zaskakują.

Kartacze są kolejną — zaraz po pyzach nadziewaną odsłoną dania z ziemniaków. Ten pyszny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Danie jest sycące i pełne smaku. Zróbcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kartacze z mięsem

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 150 g boczku

  • 2 większe cebule

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 jajo

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Osiem większych ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Surowe warzywa również oczyszczamy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy na sito, by usunąć z nich nadmiar płynu. Zbieramy go w misce.

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Łączymy je z dobrze odciśniętą surową pulpą, a następnie do masy dodajemy osad, który zgromadził się na dnie miski z wodą z ziemniaków. Solimy i wyrabiamy masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie zagniatamy.

Mięso kroimy na kawałki. Gotujemy je wraz z obraną włoszczyzną do miękkości. Odławiamy kawałki i mielimy je w maszynce. Do powstałej masy dodajemy jedną obrana i posiekana cebulę, sól, pieprz, majeranek oraz surowe jajko.

Wyrabiamy farsz, a następnie wypełniamy nim masę ziemniaczaną, uzyskując kluski wielkości dłoni. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 20 do 25 minut. Podajemy z podsmażoną na maśle drugą cebulą i zrumienionym boczkiem. Smacznego.

Wskazówka: warzywa pozostałe po gotowaniu mięsa warto ponownie wykorzystać. Będą doskonałą bazą do zrobienia pasztetu lub zupy krem.

Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku
Kartacze nadziewane mięsem smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie