Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości
canva/Như Designer

Chleb jest jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni. Warto nauczyć się przygotowywać go samodzielnie. Wyjątkowo puszyste wypieki uzyskamy, korzystając z mąki pszennej wysokiego typu, która zawiera znaczną ilość glutenu. To właśnie ta substancja o odpowiadaj za strukturę chleba. Dowiedzcie się, która z mąk zawiera go najwięcej.

Domowy chleb potrafi być lepszy od niejednego bochenka z piekarni. Sekretem pysznego i delikatnego w odbiorze wypieku jest odpowiedni wybór mąki, którą wykorzysta się do jego przygotowania. Sprawdźcie, na co warto zwrócić szczególną uwagę.

Po jaką mąkę sięgnąć, by zrobić dobry chleb?

Nie z każdej mąki uzyskamy puszysty i delikatny chleb. Bochenek przygotowany z mąki żytniej i zakwasu, będzie smaczny, bogaty w błonnik i witaminy z grupy B. Pozostanie też jednak dość zwarty i niezwykle wilgotny po upieczeniu. Spowodowane to będzie stosunkowo niską zawartością glutenu w tym rodzaju mąki.

Jeżeli zależy nam na lekkim wypieku, zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka pszenna wysokiego typu, tzw. mąka chlebowa. To wyrób pszenny typu 750-850. Przyjmuje się, że właśnie ten wariant pszennego proszku pozwala osiągnąć najlepsze efekty, zawierając odpowiednią ilość glutenu i stosunkowo wysoką zawartość składników mineralnych.

Jeżeli lubimy pieczywo pełnoziarniste lub typu graham warto sięgnąć po jeszcze bogatsze w błonnik mąki pszenne typu 1800 czy nawet 2000. Przygotowany z ich wykorzystaniem chleb będzie miał niezwykle bogate wnętrze i dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.

Czy można zrobić chleb bezglutenowy?

Pieczywo bez glutenu jest trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne czy żytnie. By osiągnąć pożądaną strukturę wypieku, należy do masy dodać składnik żelujący. W tej roli dobrze sprawdza się zarówno zdrowe siemię lniane czy nasiona chia, jak i jajko lub inny nabiał np. maślanka.

Mąką bezglutenową, z której najłatwiej jest przygotować chleb, jest gryczana. Najlepiej jednak zmieszać ją z innymi, wyjątkowo smacznymi i pełnymi cennych składników odżywczych produktami zbożowymi takimi jak mąka jaglana, kukurydziana czy zrobiona z ciecierzycy mąka besan.

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości
Chleb z mąki pszennej będzie wyjątkowo puszysty

Źródło zdjęcia: canva/Armastas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chili24 Zapraszamy na nasz Instagram