Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa
canva/fired1991; TRICOLORS/East News

Żurek jest jedną z potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łemkowska receptura obejmuje przygotowanie aromatycznego zakwasu na bazie płatków owsianych, który bez problemu wykonacie w domu. Karol Okrasa proponuje, by danie było jarskie. Dzięki temu każdy będzie mógł po nie sięgnąć. Ten smak was zachwyci.

Żurek najczęściej podaje się z białą kiełbasą. Choć niektórzy uważają, że ten element jest obowiązkowy, warto wypróbować lżejszą i równie apetyczną wersję jarską. Rezygnując z jajka sadzonego, raczyć będziemy się naprawdę smacznym i w pełni roślinnym posiłkiem. Spróbujecie?

Przepis na jarski żurek łemkowski według Karola Okrasy

Składniki na zakwas:

  • 2,5 litra przegotowanej letniej wody

  • 500 g płatków owsianych górskich

  • piętka chleba razowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na żurek:

  • 500 ml zakwasu

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 2 nieduże pietruszki

  • 2 większe cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 150 ml napoju owsianego

  • 2 łyżki majeranku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 4 jaja (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zakwasu:

Płatki owsiane wsypujemy do dużego słoika i zalewamy letnią wodą. Dodajemy do nich chleb, zmiażdżone ząbki czosnku bez łupiny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie całość odcedzamy, dokładnie odciskając płyn z płatków.

Przygotowanie żurku:

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawę, a następnie dodajemy pietruszkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wywarem.

Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy majeranek. Gotujemy przez kwadrans, a następnie wyjmujemy miękkie ziemniaki i umieszczamy je w miseczkach, w których podamy żurek. Wlewamy zakwas, doprawiamy danie pieprzem i doprowadzamy je do wrzenia.

Wlewamy napój owsiany. Mieszamy i kończymy gotowanie zupy. Cebule obieramy, kroimy ją w piórka. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy ją do odłożonych ziemniaków. Smażymy jajka sadzone, wkładamy je do misek z pozostałymi dodatkami. Zalewamy żurkiem i podajemy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa
Karol Okrasa podaje żurek z jajkiem sadzonym

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla, lemko

Zapraszamy na nasz Instagram