Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza

Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza

Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety mielone po kaszubsku są regionalnym przysmakiem łączącym delikatne mięso ryby z boczkiem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a podane z lekką surówką i ziemniakami zachwyca od pierwszego kęsa. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Musicie spróbować.

Jeśli macie ochotę przyrządzić mielone inaczej niż zwykle, postawcie na dorsza. Łączący pyszną rybę i boczek kaszubski rarytas jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a bliscy zjedzą obiad ze smakiem. Spróbujecie?

Przepis na pyszne kotlety mielone po kaszubsku

Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza

  • 150 g boczku surowego wędzonego

  • 1 mała kajzerka

  • 150 ml mleka

  • 1 duże jajo

  • posiekany koperek wedle uznania

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia\

  • olej rzepakowy do smażenia

  • masło klarowane (opcjonalnie)

Jak zrobić kotlety mielone po kaszubsku? Będą o niebo lepsze niż klasyczne

Bułkę namaczamy w mleku, by zmiękła. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek.

Całość studzimy i dodajemy do surowego dorsza wraz z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem, po czym mielimy składniki w maszynce do mięsa. Wsypujemy posiekany koperek i wbijamy jajo.

Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy z niej niezbyt duże kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Możemy też wymieszać go z masłem klarowanym w proporcjach 1:1 dla bogatszego smaku.

Zrumienione kotlety po kaszubsku podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Dwie smaczne warzywne kompozycje znajdziecie w tym artykule. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z dodatkiem ryby. Spróbujcie aromatycznych kotletów Jakuba Kuronia. Sprawdźcie też koniecznie jak usmażyć filet bez panierki — nie rozpadnie się i zachwyci smakiem.

Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: