Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity

Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity

Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity
canva/Jaromila

Próbowaliście kiedyś kotletów schabowych po góralsku? Panierowane mięso z pyszną pierzynką z sera i szynki smakuje obłędnie. Przyrządzenie dania jest bardzo proste. Zaskoczcie rodzinę tym przysmakiem, a obiad szybko zniknie z talerzy. Jeszcze nie raz u was zagości - tak jest pyszny.

Wiele jest sposobów przygotowania kotletów schabowych. Proponowana przez nas odsłona z dodatkiem pysznego żółtego sera i wędzonej szynki ma szansę spodobać się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Soczyste mięso przyjemnie komponuje się z topionym serem i delikatnie chrupiącą szynką. Skusicie się ?

Przepis na znakomite kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości

  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej

  • kilka plastrów sera żółtego

  • 1-2 jaja

  • sól i pieprz w ilość do smaku

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • bułka tarta do obtoczenia mięsa

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe po góralsku? Rarytas z aromatyczną pierzynką jest prosty w przygotowaniu

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, roztrzepanym przy pomocy widelca jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso na niewielkim ogniu do czasu, aż delikatnie się zrumieni. Na tak przygotowanych kotletach układamy po plastrze szynki i sera.

Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy je i podajemy. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i świeżą surówką z marchewki na słodko.

Wskazówka: jeśli nie macie patelni, którą możecie włożyć do pieca, umieśćcie usmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i w nim zapiekajcie danie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mięsne dania. Spróbujcie prostego przepisu babci Stasi na mielone z piekarnika. Polecamy również nietuzinkowe kotlety schabowe w panierce z chipsów.

Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity
canva/Kamlesh_Sethy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: