Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem

Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem

Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem
canva/rlat

Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.

Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?

Przepis na znakomity bigos z cukinii

Składniki:

  • 2-3 nieco większe cukinie

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 150 g ulubionej kiełbasy lub 250 g drobnych boczniaków

  • 1 liść laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3- 1/2 łyżeczki papryki chilli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)

Jak przyrządzić bigos z cukinii? Bez kapusty też będzie pyszny

Cebule obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cukinię i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach, a cukinię kroimy w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem podsmażamy kiełbasę, wytapiając z niej tłuszcz. Gdy będzie już rumiana, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Jeśli to konieczne, w trakcie wlewamy nieco oleju, by się nie spaliła.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, chilli i marchewkę. Po 2-3 minutach wrzucamy jeszcze cukinię i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty.

W międzyczasie sparzamy pomidory i pozbawiamy je skórki oraz soku z pestkami. Kroimy i dodajemy do warzyw w garnku. Gotujemy danie jeszcze przez 10-15 minut — chcemy, by pomidory zmiękły i nieco odparowały. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Bigos z cukinii podajemy na ciepło, ze świeżym pieczywem.

Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie z dodatkiem boczniaków, oczyszczamy je i wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę z oliwek. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.

Inne pomysły na wykorzystanie cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy chrupiące placki oraz orzeźwiające ciasto z nutą cytryny.

Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem
canva/KateSmirnova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: