Najlepszy dżem na zimę robię bez grama cukru. Wystarczą 2 składniki
Wszyscy dobrze znamy smak różnorodnych dżemów. Ich zaletą zdecydowanie jest to, że istnieje wiele smaków, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli lubicie zjeść smaczne kanapki, to z pewnością zainteresuje Was przepis na dżem z czarnej porzeczki.
Czy warto jeść dżem?
Dżem to dobrze nam wszystkim znany przysmak, który świetnie odnajduje się na kanapkach, czy naleśnikach, lub po prostu jako zwykły dodatek do śniadania. Dlaczego warto go jeść i jakie może mieć właściwości?
Oczywiście dżem przekonuje do siebie swoim delikatnym smakiem oraz słodkością, dzięki której cały aromat jest dość mocno wyczuwalny. Czym tak właściwie jest dżem? Są to przetwory otrzymywane poprzez gotowanie owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Następnie odbywa się ich pasteryzacja.
Warto jeść dżemy, ponieważ dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, ale również błonnik pokarmowy. Świetnie nadadzą się jako dodatek do naleśników, kanapek, omletów, czy też gofrów.
Jak wiadomo, dżemy przygotowywane są najczęściej z owoców, dlatego też są bardzo zdrowe. Co powiecie na dżem porzeczkowy bez cukru? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dżem porzeczkowy z 2 składników
Taki dżem porzeczkowy z bananem to prawdziwy przysmak, a brak cukru sprawia, że jest jeszcze zdrowszy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 kg porzeczek
- 3 duże, dojrzałe banany
- ksylitol lub stewia do smaku (opcjonalnie)
Jak przygotować dżem porzeczkowy bez cukru?
Jeśli chcecie zrobić dżem bez żel-fixu, to wypróbujcie właśnie ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie.
W pierwszej kolejności pozbywamy się szypułek z porzeczek i dokładnie je płuczemy. Kiedy już to zrobimy, umieszczamy owoce w garnku i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut od momentu, aż zaczną bulgotać.
Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 5 godzin, lub do kolejnego dnia. Po upływie tego czasu ponownie zagotowujemy porzeczki i dodajemy pokrojone na małe kawałki banany. Całość smażymy przez około 45 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Opcjonalnie możemy dodać ksylitol.
Po tym czasie całość dokładnie miksujemy blenderem. Kiedy już to zrobimy, a cała masa będzie jednolita, smażymy ponownie przez 30-40 minut, lub do momentu, aż w pełni zgęstnieje. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i umieszczamy np. między kocem, aby odpowiednio się zassał.
Tak przygotowany dżem z czarnej porzeczki idealnie nada się jako dodatek do śniadania.
Sprawdź przepis na pyszne kluski szarpane. Zobacz, jak zrobić wspaniałe gołąbki po poznańsku.
