Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?

Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?

Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
canva/Bartosz Luczak; TRICOLORS/East News

Gulasz węgierski jest smakowitym mięsnym daniem, które z łatwością przygotujemy w jednym garnku. Z przepisem Roberta Makłowicza na pewno się uda, a smak spodoba się każdemu amatorowi aromatycznych i sycących posiłków. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.

Gulasz jest wspaniałym pomysłem na obiad. Zdradzaliśmy wam już przepis budżetową wersję przygotowywaną z ziemniaków oraz znakomity patent Ewy Wachowicz na to danie z mięsa mielonego. Dziś mamy dla was niezawodna recepturę Roberta Makłowicza na specjał rodem z Węgier, czyli bogracz. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowy gulasz węgierski według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g wołowiny

  • 2 świeże słodkie papryki

  • 1-2 większe pomidory

  • 400 g marchewki

  • 400 g pietruszki

  • 600 g ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 świeża ostra papryka

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • kminek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy smalec. Topimy go, a następnie szklimy cebulę. Dodajemy paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Smażymy około 2 minut na większym ogniu, a następnie podlewamy wodą, tak, aby mięso wytworzyło spora porcje sosu i dusimy około 40 minut — chcemy, by mięso było niemalże miękkie.

W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa poza ziemniakami. Dodajemy je do garnka i dusimy całość przez kwadrans. Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy więcej wody, jeśli to konieczne.

Wsypujemy sól i kminek. Danie dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Potrwa to około 10 minut. Doprawiamy je pieprzem do smaku. Gulasz węgierski podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego.

Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Gulasz węgierski jest smaczny i sycący

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne