Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze

Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze

Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
canva/librakv

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie.

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.

Przepis na wyśmienite gołąbki małopolskie

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 100 g ryżu

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • spora garść suszonych grzybów

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ryż i kaszę gotujemy do miękkości. Grzyby namaczamy i również gotujemy. Cebulę obieramy i podsmażamy na oleju. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Kapustę sparzamy, by odseparować liście. Ugotowane produkty łączymy ze sobą, uprzednio rozdrabniając grzyby. Wbijamy jajo, dodajemy cebulę z patelni i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy liście kapusty i zawijamy je.

Gołąbki przenosimy do brytfanny, dodajemy 1-2 łyżki oleju oraz wodę i pieczemy około 50 minut. W trakcie — jeżeli będzie to konieczne — uzupełniamy płyn. Gotowe gołąbki wyjmujemy z sosu i łączymy go ze śmietanką. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami z wody. Wskazówka: jeśli klasyczną śmietankę zastąpicie nabiałem kokosowym lub sojowym, danie będzie wegańskie. Smak nadal będzie doskonały.

Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Gołąbki nie muszą być wypełnione mięsem

Źródło zdjęcia: canva/egiss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram