Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa

Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa

Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa
canva/arfo

Sezon na truskawki trwa. Polskie owoce właśnie trafiły na targowiska, a my przychodzimy do was ze smakowitą odsłoną, w której prawdopodobnie ich jeszcze nie znacie. Kiszone owoce są kwaśno-słone, a przez doskonale jako dodatek mięs, serów, sałatek czy kanapek. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.

Truskawki zazwyczaj trafiają do deserów. Sernik na zimno czy delikatny kompot z pewnością pojawią się w niejednym domu. Mało kto jednak jest świadom, że słodki owoc nadaje się do kiszenia. Warto wypróbować, bo receptura na ten rarytas jest bardzo prosta, a smak niezapomniany. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite truskawki kiszone z pieprzem

Składniki:

  • 1 kg świeżych polskich truskawek

  • 1 litr wody

  • 20 g soli

  • 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego

  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy, najlepiej według podanej przez nas instrukcji. Następnie umieszczamy je w czystym, wyparzonym słoiku. Dodajemy ziarna pieprzu białego.

Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zawrze, wsypujemy sól i rozpuszczamy ją. Studzimy. Do ciepłej — lecz nie gorącej — zalewy dodajemy miód i starannie go rozpuszczamy. Płyn wlewamy do słoika z owocami i przyprawą.

Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kiszone truskawki będą się nadawały o spożycia po 4-5 dniach. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce. Smacznego.

Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić miód syropem z agawy lub klonowym. Też będzie pasował.

Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa
Kiszone truskawki będą świetnym dodatkiem do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk