Obierz i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze robię takie kotlety, są obłędne
Kotlety mielone w Polsce są tak popularny, że w niektórych domach pojawiają się na stołach w ramach obiadu co najmniej raz w tygodniu. Tradycyjny sposób przygotowania tej potrawy wszyscy znamy. Ale jak wiadomo, w kuchni trzeba eksperymentować. Zobaczcie zatem, co warto dodać do masy na mielone, aby urozmaicić ich smak.
Dlaczego Polacy uwielbiają mielone?
Plan na niedzielny obiad w wielu polskich domach jest prosty. Pierwsze danie, to oczywiście rosół, którego nie może tego dnia zabraknąć. Oczywiście, aby tradycji stało się zadość, konieczne jest również drugie danie. Najczęściej jest to kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką np. w postaci mizerii. Jednak schabowego można również zastąpić kotletem mielonym, co także będzie bardzo smacznym rozwiązaniem.
Mielone są niesamowicie łatwe do zrobienia, nie ma w tym nic skomplikowanego. Jednak jak już wspomnieliśmy, smak tradycyjnych kotletów raczej wszyscy znamy na pamięć. Oczywiście nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że są bardzo smaczne. Jednak urozmaicenia często są konieczne. Do masy na mielone można dodać różne składniki. Między innymi kapustę, cukinię, czy coś innego.
Kolejnym świetnym, ale również niecodziennym dodatkiem jest bób. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kotlety mielone z bobem
W Internecie znajdziecie mnóstwo przepisów, których warte są inspiracje. Można bowiem znaleźć różne perełki, które gwarantują smaczny obiad. Choćby kotlety mielone z bobem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 300 g obranego i ugotowanego bobu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 młode cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z dodatkiem bobu?
Takie mielone to zupełnie inny, ale nadal dobry smak.
W pierwszej kolejności do miski przekładamy mięso, po czym dodajemy również jajko, obrany i ugotowany bób oraz pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki ładnie się połączą. Po chwili dodajemy ⅓ szklanki bułki tartej i ponownie mieszamy.
Cebulę drobno kroimy, przesmażamy na maśle i dodajemy do masy, którą następnie wyrabiamy z pomocą dłoni.
W kolejnym kroku formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają piękny i złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety mielone możemy podać z ziemniakami i ulubioną.
Sprawdź przepis na pyszny i szybki obiad z kurczaka i kapusty. Zobacz, jak pozbyć się wilgoci i pleśni z domu.
