Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.11.2023 20:14

Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały

Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
YouTube/@OJPOP

Gotowanie bigosu na święta to już tradycja w moim domu. Jednak nie muszę na to poświęcać trzech dni. Mój aromatyczny bigos przyrządzam w zaledwie trzy godziny. Jak to robię? Tego się dowiecie z mojego przepisu. 

Aromatyczny bigos na Boże Narodzenie

Bigos jest daniem, który znakomicie smakuje, rozgrzewa i syci. Podaję go w Boże Narodzenie i cieszy się on dużym powodzeniem. Każda jego ilość momentalnie znika z talerzy. Rodzina i goście chętnie sięgają po dokładkę tego znakomitego dania.

Zazwyczaj gotowanie bigosu jest dość czasochłonne. Wiele gospodyń poświęca na to kilka dni. Ja do nich nie należę, a swoją potrawę robię w kilka godzin. Wychodzi pyszny i smakuje jak ten gotowany bardzo długo. Polecam moją recepturę na tę potrawę. 

Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
Canva / -lvinst-

Jak ugotować aromatyczny bigos?

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g boczku
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g kiełbasy białej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wołowiny
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przyrządzenie bigosu zaczynamy od podsmażenia pokrojonego boczku. Następnie dodajemy również pokrojone mięso i kiełbasę. Składniki smażymy kilka minut i dorzucamy posiekaną cebulę. Po 15 minutach dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. 

Dorzucamy pokrojone wędzone śliwki, przyprawy i wszystko mieszamy. Składniki dusimy ok. 15 minut. Gdy wołowina zmięknie, dodajemy niepłukaną kiszoną kapustę. Dolewamy też trochę wrzącej wody, ok. ½ szklanki. 

Szybki bigos- zamroź i odgrzej

Bigos gotujemy pod przykryciem ok. 3 godzin. Kapusta oraz mięso muszą całkowicie zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy też danie. Jeśli pod koniec gotowania bigos jest zbyt kwaśny, możemy doprawić go odrobinką cukru..

Bigos po ugotowaniu studzimy i wkładamy do mrożenia. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. Po ponownym podgrzaniu bigos smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczny. Zrobi furorę nie tylko na święta. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso na kapuście, które smakuje jak bigos. Podawaliśmy też śląski przepis na kapustę. 

Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
Canva / Dar1930

Źródło: YouTube/@OJPOP