Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk
canva/Darius Dzinnik / 500px; TRICOLORS/East News

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie?

Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Przepis na świetne kopytka razowe według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 kg ziemniaków

  • 400 g mąki pszennej typu 550

  • 100 g mąki razowej

  • mielony pieprz biały

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Jak przygotować kopytka razowe? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych

Ziemniaki szorujemy i gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jaja oraz obie mąki, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Całość wyrabiamy dłońmi tylko do czasu, aż składniki się połączą. Z uzyskanego ciasta formujemy długie kawałki o średnicy 3 cm. Spłaszczamy je delikatnie i kroimy na niezbyt duże kluski. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.

Czas liczymy od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię. Odcedzamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i jako dodatek do obiadu.

Wskazówka: jaja warto zastąpić kleikiem z siemienia lnianego i przygotować wegańską wersję kopytek. Odpowiednikiem 2 sztuk kurzego nabiału będą 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia zalane 6 łyżkami wrzątku. Namaczamy je przez 5 minut i dodajemy do masy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kopytka. Spróbujcie koniecznie rarytasu przyrządzanego z bobu. Z pewnością spodoba wam się też wersja dyniowa.

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Żródło: kuchnialidla