Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.07.2022 14:38

Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład

Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład
Screen z filmu pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, canva/svehlik

Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy zachwyci wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ketchup przygotujesz z podstawowych składników, bez chemii, bez konserwantów. Gotowy ketchup może stać w lodówce przez dwa tygodnie.

Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy wykorzystamy w kuchni np. do jajek na twardo, sałatki gyros, mięsnych marynat, pizzy, frytek, burgerów, zapiekanek i wielu innych dań. Ketchup bije o głowę wszystkie gotowe produkty, które możemy kupić w sklepie.

Karol Okrasa ketchup przygotowuje z pomidorów malinowych. To słodka, soczysta odmiana, która idealnie sprawdzi się również do sosów na zimę. Pomidory przesmażone na karmelizowanym cukrze, z dodatkiem warzyw, octu i przypraw smakują genialnie.

Goździki, podobnie jak cukier i cynamon, podkreślają smak pomidorów, który staje się jeszcze lepszy. Goździków nie blenduj z resztą składników, wyjmij je z garnka po ugotowaniu sosu. Bardzo ważnym dodatkiem jest również szczypta curry i suszona kolendra.

Przepis Karola Okrasy na domowy ketchup. Wspaniały smak i konsystencja bez konserwantów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • łodyga selera naciowego

  • 2 cebule dymki

  • ząbek czosnku

  • 2 goździki

  • szczypta curry

  • pół łyżeczki ziaren kolendry

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • sól, pieprz

Jak zrobić domowy ketchup przepisu Karola Okrasy?

W moździerzu rozetrzyj kolendrę z curry, pomidory sparz i obierz ze skóry. Posiekaj również dymki, czosnek, seler, pokrój pomidory.

Do większego garnka wsyp cukier i skarmelizuj go, następnie dodaj czosnek, seler i cebule, goździki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodaj przyprawy przygotowane w moździerzu, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje.

Do garnka dodaj pokrojone pomidory i gotuj, na wolnym ogniu, aż powstanie sos, następnie wyjmij goździki, a resztę przełóż na patelnię i smaż, aż woda zupełnie odparuje.

Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ocet i ponownie zagotuj. Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Ketchup może stać w lodówce do dwóch tygodni.

Domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem np. do frytek belgijskich. Domowe burgery wołowe doskonale smakują wysmarowane ketchupem przepisu Okrasy, smacznego.

Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla