Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.12.2023 18:02

Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki

Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki
YouTube/@PaniMkuchniasmakowita

Często przyrządzałam schab na obiad. Jednak z takimi dodatkami nigdy wcześniej go nie robiłam. Polecam mięciutki i soczysty schab po góralsku. Zrobisz raz i często będziesz wracać do tego przepisu. Smak tej potrawy jest po prostu doskonały.

Zrób schab po góralsku i zaskocz rodzinę

Czy robisz schab na obiad? Pewnie zwykle przyrządzasz kotlety schabowe? Tak właśnie jest w wielu polskich domach. Sama w ten sposób wykorzystywałam schab w kuchni. Rodzina przepadała za kotletami schabowymi, ale wszystko, co dobre czasem może się przejeść.

Dlatego znalazłam znakomity przepis na schab po góralsku. Mięso w kapuście kiszonej jest wyjątkowo mięciutkie i soczyste. Tym daniem zajada się teraz moja rodzina. Dokładki są koniecznością, dlatego polecam ten pyszny sposób na schab po góralsku. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pani M-kuchnia smakowita. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki
YouTube/@PaniMkuchniasmakowita

Jak zrobić schab po góralsku?

Składniki:

  • 4 plastry schaby
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • majeranek papryka słodka
  • 3 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • 1 cebula

Schab pokrój na plastry i delikatnie rozbij. Oprósz mąką, przyprawami i solą. Wytop smalec, na którym usmażysz schab. W międzyczasie posiekaj cebulę, a marchew zetrzyj na tarce. Kapustę kiszoną drobno poszatkuj, przełóż do garnka, dorzuć startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie. 

Składniki zalej szklanką zimnej wody i dodaj też śliwki. Gotuj wszystko około 20 minut. Usmażone mięso przełóż na osobny talerz, a na patelni od razu podsmaż cebulę. Przełóż ją następnie do garnka z kapustą i dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym na kapuście ułóż kotlety schabowe i przykryj naczynie folią aluminiową.

Schab po góralsku smakuje nie tylko pod Tatrami

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. W międzyczasie zrób sos z kwaśnej śmietany i mąki. Gdy mięso wyjmiesz z piekarnika zapraw je sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu schab po góralsku jest gotowany do podania.

Mięso jest wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Wyśmienicie smakuje z kapustą kiszoną. Pasują do niego ziemniaki, a danie będzie idealne na rodzinny obiad. Bez dokładek się nie obejdzie. Pisaliśmy o niezawodnym sposobie na świąteczne przejedzenie.  Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto z herbatników i czekolady. 

Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki
YouTube/@PaniMkuchniasmakowita