Pakuję mięso i warzywa do rękawa, wlewam sos i wkładam do piekarnika. Taki obiad to hit w moim domu
Obiad to jeden z najważniejszych i z pewnością najbardziej obfitych posiłków dnia. Istnieje wiele przepisów, którymi można uraczyć swoich najbliższych. Jednak niestety przez dość spory wybór, ludzie często mają kłopot dotyczący właśnie tego, co wybrać. Jeśli spotykacie się często z takim problemem, to mamy dla was rozwiązanie. Poznajcie ten przepis.
Dlaczego obiad jest ważnym posiłkiem?
Wszyscy dobrze wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego lepiej nie ruszać się z domu, ponieważ nie jest to dobre dla naszego organizmu, a ponadto przez to nie będziemy mieć energii w kolejnej części dnia. Zatem pamiętajmy o tym, żeby zawsze zjeść poranny posiłek. Z kolei kolacja również jest istotna, ponieważ lepiej nie kłaść się spać na tak zwanego głodniaka.
Pomiędzy tymi dwoma posiłkami są jeszcze drobne przekąski i oczywiście obiad, który jest największy ze wszystkich. Często również dwudaniowy, jeśli mamy na to czas. Tradycyjny polski obiadek to rosół oraz kotlety schabowe lub mielone z ziemniakami i ulubioną surówką, np. w postaci mizerii.

Jeśli jednak pokończyły Wam się pomysły na ten posiłek, wypróbujcie ten przepis, który zagwarantuje Wam obiad na 2 dni.
Przepyszny obiad z piekarnika
Taki obiad z piekarnika to gwarancja dobrego smaku, szybkiego przygotowania i oczywiście sytości. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 700 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 60 ml oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- ulubiona przyprawa do mięsa
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pyszny obiad w mgnieniu oka
Taki obiad to prawdziwy rarytas.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, myjemy je, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie umieszczamy je w rękawie piekarniczym, wrzucamy także tak samo pokrojoną cebulę, marchewkę oraz paprykę. Na wierzchu układamy pokrojone na małe kawałeczki mięso. Całość powinna wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.

Do małej osobnej miski wlewamy 60 ml oleju, dodajemy sól, pieprz oraz ulubioną przyprawę do mięsa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do rękawa piekarniczego z naszymi, w którym znajdują się wszystkie składniki.
Rękaw należy związać z dwóch stron, najlepiej za pomocą cienkiego sznureczka, aby nic się nie wylało i nic nie wypadło. Całość musimy dokładnie przemieszać. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy przysmak z piekarnika, rozcinamy rękaw piekarniczy i przekładamy przygotowane jedzenie na talerz.
Tak przygotowany obiad z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.
Sprawdź przepis na pyszną szarlotkę. Zobacz, w czym lepiej nie kisić ogórków.
