Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
canva/Kinek00, Dar1930

Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi.

Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.

Przepis na paszteciki z bigosem

Składniki:

  • porcja domowego bigosu np. takiego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 125 ml ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • około 260 g mąki pszennej

  • 70 g masła

  • 1 duże jajo

  • sól

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 20-30 ml mleka

Jak zrobić paszteciki z bigosem? Prosta i smaczna przekąska

W większej misce umieszczamy pokruszone drożdże. Wsypujemy cukier oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie wlewamy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Masło topimy w rondelku i odstawiamy je do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy sól i formujemy dołek. Wlewamy do niego rozczyn, a następnie łączymy go, zagarniając mąkę do środka. Wbijamy jajo, po czym wyrabiamy ciasto około 10 minut.

Stopniowo dodajemy letnie masło, wyrabiając masę jeszcze do 5 minut. Będzie się nieco lepić, ale tak ma być. Odstawiamy ją do wyrośnięcia na 90-120 minut. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 5 mm.

Przecinamy go w połowie i na obu częściach układamy bigos. Formujemy rulony, a następnie kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Pozostawiamy je na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie ich wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski na Sylwestra. Polecamy zdrowe chipsy z jarmużu i buraka. Być może skuszą was też proste i smaczne krążki cebulowe w cieście.

Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: