Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób
Redakcja Smakosze.pl
Redakcja Smakosze.pl 02.09.2022 12:04

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób
Canva / czarny_bez

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi oznaczać spędzenia połowy dnia w kuchni. Od teraz możesz przygotować ich "leniwą" wersje. Zamiast trzeć lub mozolnie mielić ziemniaki w maszynce, wystarczy włożyć je do blendera. Dzięki temu możesz szybko przygotować placki ziemniaczane, kiedy tylko masz na nie ochotę.

Placki ziemniaczane przygotowane w blenderze mają nieco inną konsystencję niż te tradycyjne. Są bardziej napowietrzone, przez co po usmażeniu wychodzą puszyste, a zarazem chrupiące. Po zblendowaniu należy odcedzić nieco wody, która wytrąciła się z ziemniaków, dodać kilka prostych składników i mamy gotową do smażenia masę.

Placki ziemniaczane to pyszna i prosta potrawa

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków

  • główka cebuli

  • dwa jajka

  • 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu

  • olej do smażenia

Ekspresowe placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki. Opłucz w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do blendera, dolej szklankę wody- dzięki temu miksowanie będzie łatwiejsze. Zblenduj na gładko.

Aby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, odciśnij masę z nadmiaru wody. Możesz zrobić to za pomocą ściereczki lub gęstego sita. Pamiętaj jednak, że mała część wody powinna pozostać w masie, aby placki po usmażeniu nie wyszły zbyt suche.

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do zmiksowanych ziemniaków razem z jajkami, mąką i przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Uważaj, aby z mąki nie zrobiły się w cieście grudki.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane za pomocą łyżki lub małej chochelki. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można jeść ja same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania mięsnego. Nie przegap kolejnego pomysłu na szybkie placki ziemniaczane. Sprawdź również smakowita wersję po szwajcarsku.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób
Canva / Sanny11

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: