Podałem do obiadu ogórki po królewsku. Zwykła mizeria może się schować
Mizeria to przeszłość. Z ogórków można przygotować zupełnie inną surówkę, która zachwyci każdego. Zrób, a będziesz podawać ją non-stop.
Ogórki do obiadu inaczej
Najbardziej znaną surówką z ogórków jest mizeria. Cenimy ją za smak, łatwość przygotowania, a przede wszystkim za to, że pasuje do wielu dań. Choć ma tyle zalet, z ogórków warto przygotować zupełnie inny obiadowy dodatek. Poznaj przepis na ogórki po królewsku. Mają wyrazisty słodko-kwaśny smak, ale jest na tyle uniwersalny, że będzie pasował do wielu potraw.
Warto podkreślić, że surówka nada im lekkości i pewnego rodzaju orzeźwienia. Co więcej, przygotowanie tych ogórków jest łatwe, a stosując się do wskazówek umieszczonych w poniższym przepisie, można zrobić je w mniej niż kwadrans.

Ogórki to nie wszystko
Za smak ogórków po królewsku odpowiedzialna jest zalewa. Składa się z octu, miodu oraz odrobiny soli. Całość dopełnia niewielka ilość czosnku. Składników jest niewiele, ale te z poniższej listy wystarczą, aby przygotować smaczny dodatek do obiadu. Pamiętaj, aby trzymać się podanych proporcji.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na surówkę:
- 1 kg ogórków
- 40 ml octu
- 20 g miodu
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól

Przepis na ogórki po królewsku
Ogórki dokładnie umyj. Następnie obierz je i zetrzyj na tarce w cienkie plasterki. Przełóż je do słoika. Do miski wlej letnią wodę. Dodaj miód, szczyptę soli i wlej ocet. Wymieszaj składniki, aby sól całkowicie się rozpuściła.
Do słoika z ogórkami dodaj pokrojone ząbki czosnku. Składniki zalej zalewą. Odstaw je do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ogórki do obiadu są gotowe do podania. Będą smakowały jeszcze lepiej, kiedy połączysz je z jogurtem naturalnym lub maślanką.
Poznaj przepis na przetwory z ogórków. Dowiedz się, jak przygotować kotlety schabowe w sosie.
