Pokrój tak cukinię i wrzuć na patelnię. Ten obiad to hit, robi się sam
Cukinia jest smakołykiem, który odpowiednio przygotowany, jest bardzo smaczny. Wystarczy tylko dobry przepis, a będziemy mogli cieszyć się pyszną przekąską. Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację, to wypróbujcie ten patent na to warzywo, a na pewno się nie zawiedziecie.
Co przygotować z cukinii?
Jak wszyscy dobrze wiemy, cukinia jest warzywem o niesamowitych właściwościach, które są jednym z głównych powodów, dla których warto wprowadzić to warzywo do swojej diety. Przede wszystkim to, na co trzeba zwrócić uwagę, o mała ilość kalorii, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby, które dążą do uzyskania wymarzonej sylwetki.
Ponadto liczne witaminy i minerały jeszcze bardziej zachęcają do tego, aby umieścić cukinię w naszym codziennym jadłospisie. Pamiętajmy jednak, ze warzywo, na które obecnie trwa sezon to również niesamowity smak, a samą cukinię można zastosować w wielu daniach. W grę wchodzą dania z makaronem. Można z niej przygotować pyszne placki, ale również dodać do masy na kotlety mielone. Do tego w grę wchodzi także zrobienie zdrowej i smacznej sałatki.
Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na cukinię, który gwarantuje pyszną przekąskę do obiadu lub na kolację.

Pyszna cukinia na obiad
Taki przepis na cukinię gwarantuje świetną przekąskę, która jest bardzo uniwersalna, ponieważ nada się zarówno na obiad, jak i na kolację lub jako zwykła przekąska. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 100 g kefiru
- 4,5 łyżki mąki
- Sól
- olej do smażenia
Smażona cukinia na obiad
Taki przepis gwarantuje Wam wspaniałą przekąskę, o niepodważalnie dobrym smaku.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i oczyszczamy cukinię. Następnie odcinamy jej końcówki i ścieramy ją na bocznej części tarki w taki sposób, aby otrzymać cieniutkie plasterki. Możemy ją też pokroić. Plastry układamy na talerzu i oprószamy solą.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, mąkę i dokładnie mieszamy. W powstałej masie obtaczamy plastry cukinii i smażymy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą pięknego i złotego koloru.
Tak przygotowana przekąska z cukinii idealnie nada się jako dodatek do obiadu lub kolacji.
Sprawdź przepis na pyszne kotlety. Zobacz, jaka ryba jest jedną z najzdrowszych.
